De opstapte Koerdische ministers Konca en Dogan
NOS Nieuws

Koerdische ministers stappen uit Turkse regering

Twee Koerdische ministers zijn uit de Turkse interim-regering gestapt. Tijdens een persconferentie zeiden ze dat ze hun werk niet kunnen doen, omdat zij door de AK-partij van president Erdogan worden tegengewerkt. Minister Konca van Europese Zaken en minister Dogan van Ontwikkeling zijn lid van de gematigde Koerdische HDP-partij.

De twee maakten deel uit van de interim-regering die de verkiezingen van 1 november voorbereidt. Die verkiezingen zijn nodig omdat de AK-partij in juni zijn meerderheid in het parlement verloor, onder meer omdat de HDP 13 procent van de stemmen kreeg. De overige bewindslieden zijn lid van de AK-partij.

De spanningen in de interim-regering liepen de afgelopen weken op door de opleving van het geweld tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK in Oost-Turkije. De HDP-ministers veroordeelden het geweld van beide kanten. President Erdogan zegt dat de HDP de PKK steunt, de HDP ontkent dat.

Het Turkse leger zegt dat de afgelopen nacht 24 militairen gewond zijn geraakt bij twee aanslagen. Die volgden op een aanval van de Turkse luchtmacht op PKK-leden in de provincie Hakkari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl