Tom Dumoulin bij de start van de tijdrit in de Tour de France
NOS Wielrennen

Dumoulin "misschien wel zegen voor wielrennerij"

De loftuitingen aan zijn adres zijn inmiddels bekend. Vrijwel iedereen dicht Tom Dumoulin een grote toekomst toe. En daarbij wordt de vraag of de Nederlander wel of niet een ronderenner is, eigenlijk al niet eens meer gesteld.

Ook aan de vooravond van het WK tijdrijden gaat het over het fenomeen Dumoulin, méér nog dan over zijn kansen woensdag in de race tegen de klok.

"Wat ik denk? Dat Tom Dumoulin een Ronde van Frankrijk kan winnen." Niet zozeer die voorspelling is opmerkelijk, als wel degene die het zegt: José de Cauwer. Hij is analist bij de VRT en geldt min of meer als het wielergeweten van België. Maar hij is ook een oud-ploegleider die al eens de Tour won (met Greg Lemond in 1989) en die zegevierde op het WK (met Tom Boonen in 2005).

Dumoulin "misschien wel zegen voor wielrennerij"

De Cauwer is Dumoulin sinds juni 2013 wat intensiever gaan volgen. "Eén van de eerste keren dat ik vol bewondering naar Dumoulin zat te kijken, was op het Nederlands kampioenschap, ik dacht in Kerkrade. Hij rijdt daar alles en iedereen voorbij, Sebastiaan Langeveld kon niet eens aanpikken bij hem. Hij wordt uiteindelijk tweede achter Johnny Hoogerland, maar ik dacht: wat is dat hier? Die kerel is 22 jaar, dit is echt wel straf. En waar kwam hij vandaan? Uit het niets. Niet opgegroeid in de wielrennerij, een ruwe diamant."

"Hij springt niet van de daken"

Meer nog dan van zijn kwaliteiten, is De Cauwer onder de indruk van zijn uitstraling. "Hij straalt vertrouwen uit, hij heeft een bepaalde waardigheid. Springt niet van de daken. Het is gewoon een man die, denk ik, misschien wel een zegen is voor de wielrennerij."

Er zijn ook valkuilen, stelt De Cauwer. "Luxe, rijkdom. Maar die valkuilen zijn zeker kleiner voor hem dan voor vele anderen. De vraag is of hij bereid is om alles, maar dan ook alles aan de kant te schuiven. Als het allemaal de moeite waard is voor hem, kan hij volgens mij heel ver komen."

Live op NOS.nl

De individuele tijdrit bij de mannen is woensdag vanaf 19.00 uur LIVE te volgen via NOS.nl. De vrouwen komen vandaag al in actie. Die race tegen de klok, met onder anderen Ellen van Dijk en Anna van der Breggen, is vanaf 19.30 uur te volgen via onze livestream.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl