Politie en medewerkers van de deurwaarder bij een ontruiming
NOS Nieuws

Ook gerechtshof staat politie-staking bij deurwaarders toe

De rechter staat toe dat de politie staakt bij de begeleiding van deurwaarders. In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat het op dit moment niet dringend noodzakelijk is om de actie te verbieden.

Gerechtsdeurwaarders moeten volgens de wet worden begeleid door de politie als bij een beslaglegging de deur dicht blijft, of de deurwaarder de toegang wordt geweigerd.

De politie wil tijdens de acties alleen in schrijnende gevallen een deurwaarder begeleiden. Dan gaat het onder meer om gevallen van acute overlast.

Kort geding

Begin september bepaalde de rechter in een kort geding al dat de politie mag stoppen met de ondersteuning van deurwaarders, als onderdeel van de acties voor een betere cao. Het geding was aangespannen door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De Nederlandse Staat en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, KBvG, waren bij het gerechtshof in Den Haag een spoedprocedure begonnen tegen de politiebonden die actievoeren.

Proportioneel

Het Haagse gerechtshof zegt dat de politie maar weinig actiemiddelen ter beschikking heeft. Daarbij is het volgens de rechter onvermijdelijk dat derden daarvan schade ondervinden.

De rechter vindt wel dat er sprake moet zijn van proportionaliteit, maar op dit moment is de schade niet zo omvangrijk dat het onaanvaardbaar is, aldus het hof.

Deurwaarders teleurgesteld

In een eerste reactie zegt een woordvoerder van de KBvG dat de uitspraak teleurstellend is. Het hof heeft wel een genuanceerde uitspraak gedaan, onder meer over de proportionaliteit van de politie-actie, maar het betekent wel dat ontruimingen en beslagen niet kunnen worden uitgevoerd, aldus de woordvoerder.

Per jaar zijn er volgens de KBvG zo'n 13.000 ontruimingen. Daarbij moet altijd politie aanwezig zijn. Dat werk blijft liggen tot de actie is afgelopen.

Betere cao

Politiemedewerkers voeren actie voor een betere cao. In mei kondigde de vakcentrale FNV al aan dat er stakingen zouden komen, nadat de onderhandelingen waren vastgelopen. Sindsdien zijn er verschillende acties geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl