Een Duitse Tornado-jager
NOS Nieuws

'VS stuurt nieuwe kernwapens naar Duitsland'

Op de Duitse luchtmachtbasis Büchel worden voorbereidingen getroffen om een nieuwe versie van de Amerikaanse B61-atoombom te stationeren. Dat meldt het ZDF-actualiteitenprogramma Frontal 21 vanavond op basis van Amerikaanse ontwerpbegrotingen.

Daaruit zou blijken dat er zo'n 20 kernwapens van het type B61-12 naar de luchtmachtbasis in Büchel, zo'n 90 kilometer onder Bonn, worden gebracht om een oudere versie van de atoombom te vervangen. In de ontwerpbegroting van de Amerikaanse luchtmacht staat volgens Frontal 21 ook dat Duitse Tornado-gevechtsvliegtuigen dit najaar worden aangepast om de B61-12 te kunnen dragen.

Vervanging

Dat de VS de oudere versie van de B61's wilde vervangen, was al langer bekend. Het vernieuwen van de B61's kost miljarden. Het Duitse parlement heeft in maart 2010 de regering juist opgeroepen om ervoor te zorgen dat alle Amerikaanse kernwapens van Duitse bodem verdwijnen.

Hans Kristensen van het Nuclear Information Projects in Washington zegt dat ook andere militaire bases in Europa waar Amerikaanse kernwapens liggen, worden uitgerust met de nieuwe B61-12, zoals Incirlik in Turkije en Aviano in Italië. Over Volkel, waarvan wordt aangenomen dat er ook atoomwapens liggen, meldt Frontal 21 niets.

Een SPD-politicus heeft bevestigd dat de regering de komende jaren zo'n 112 miljoen euro steekt in de vliegbasis Büchel. Volgens wapenexperts zijn de nieuwe bommen accurater dan de kernwapens waarvan nu wordt vermoed dat die in Büchel liggen.

Rusland

Rusland is volgens het actualiteitenprogramma zeer ontstemd over het plaatsen van de nieuwe wapens in Duitsland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt daarmee het non-proliferatieverdrag geschonden. Dat verdrag is in het leven geroepen om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan.

"Wij zijn verontrust dat landen die eigenlijk geen atoomwapens hebben, wel oefenen met het eventueel inzetten van die wapens in het kader van het NAVO-programma van nucleaire deelneming", heeft een woordvoerder van het Russische ministerie tegen het ZDF-programma gezegd.

Oud-secretaris-generaal Willy Wimmer (CDU) van het Duitse ministerie van Defensie noemt de plaatsing van de wapens "een bewuste provocatie van onze Russische buurman".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl