NOS Nieuws

'Maak investeren in huurwoningen aantrekkelijker'

Omdat er te weinig huurhuizen in het middensegment zijn, moet het volgens makelaarsvereniging NVM aantrekkelijker worden gemaakt voor private partijen daarin te investeren. "Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of het niet verstandiger zou zijn de liberalisatiegrens te verlagen", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Alle huurwoningen die duurder zijn dan 710,68 euro per maand vallen boven de zogeheten liberalisatiegrens en vallen in de vrije sector. In die vrije markt zijn er minder regels. Zo hoeft de verhuurder niet meer de huurprijs te bepalen aan de hand van het puntenstelsel. Hukker kwam met het voorstel bij de presentatie van cijfers over de huursector van NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

Aantrekkelijker

Door de grens te verlagen wordt het commerciële middensegment groter. Ook wordt het aantrekkelijker voor private partijen om te investeren in deze woningen.

"Er is te weinig vrijheid voor mensen om te kiezen tussen huren en kopen", stelt NVM-voorzitter Hukker. In veel gevallen verdienen mensen te veel voor een sociale huurwoning. Tegelijkertijd liggen de huurprijzen in de vrije sector vaak heel erg hoog. Kopen is daardoor voor een deel van de mensen aantrekkelijk, maar lang niet iedereen kan een koopwoning bekostigen.

Huurprijzen

Makelaarsvereniging NVM en VGM NL presenteren vanaf dit kwartaal periodiek cijfers over de huurwoningsector. Ze baseren zich op de ruim 40.000 transacties die zij per jaar uitvoeren. Veruit de meeste van deze woningen worden in de vrije sector verhuurd.

Het aantal huurtransacties van makelaars steeg afgelopen kwartaal met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in stedelijke gebieden zijn de gemiddelde huurprijzen fors. Landelijk ligt het gemiddelde op ruim negen euro per vierkante meter. De gemiddelde vierkante meterprijs is in Amsterdam het hoogst, ruim 13 euro, en voor gemeubileerde woningen voor expats zelfs bijna 22 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl