Op het InnoSportNL werd uitleg gegeven over de nieuwste technologische snufjes
NOS Sport

Het kijkgedrag trainen bevordert de prestaties

Sporters kunnen nog veel winst behalen door hun kijkgedrag te ontwikkelen. Door hun ogen te trainen, kunnen zij het verschil maken met de concurrentie. Op het congres van InnoSportNL werd uitgelegd hoe.

Een speciale bril staat op het hoofd van wetenschapper Joost Pluijms, verbonden aan de VU Amsterdam. Op de rand van de bril is een kleine camera bevestigd, die exact de bewegingen van zijn ogen registreert. Een beeldscherm laat een uitvergrote pupil zien die van links naar rechts beweegt.

Op het congres van InnoSportNL, een organisatie die zich richt op sportinnovaties, fungeert Pluijms even zelf als proefpersoon. Maar in de praktijk gebruikt hij de apparatuur om kijkgedrag van sporters in kaart te brengen. En wat blijkt? Daar is nog veel terrein te winnen. En er is op te trainen.

Kwaliteit

Het probleem zit voor sporters niet zozeer in de kwaliteit van de ogen. Die is doorgaans dik in orde. "Waar het bij ons om gaat, is de juiste informatie uit de omgeving op te nemen", vertelt Johan Koedijker, ook werkzaam voor de VU. "Wat de toppers onderscheidt van de minder goede sporters is: waar kijken ze naar, welke informatie pikken ze op en op welk moment?"

Koedijker noemt het voorbeeld van een keeper die een strafschop moet stoppen. "Echt goede keepers kijken bij de aanloop van de speler naar het hoofd. Dan gaan ze langzaam naar de schouders, de heupen en het standbeen. Dat standbeen geeft de meest betrouwbare informatie van waar de bal naartoe gaat. Minder goede keepers kijken veel meer naar de bal."

Hightechbril

Bij het basketballen wordt gebruikgemaakt van een hightechbril die op commando open en dicht kan gaan. Het ene moment geen zicht, een volgend moment wel. Wetenschapper Raoul Oudejans staat met de bril op het hoofd klaar om de bal in de basket te gooien. Terwijl hij zijn aanloop neemt, heeft hij geen zicht. Pas op het moment van opspringen opent de bril zich. Feilloos plaatst Oudejans de bal in de basket.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat je alleen de laatste 350 milliseconden nodig hebt om naar de ring te kijken. Vlak voordat je de bal loslaat." Ook hier is het principe om overbodige beelden tijdens de training uit te bannen. "Daardoor ga je beter schieten. Dat komt omdat spelers leren hun bewegingen af te stemmen op die informatie, waarvan we weten dat die cruciaal is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl