Minister Koenders in gesprek met zijn Libanese collega
NOS Nieuws

Koenders zegt Libanon hulp toe voor opvang Syriërs

Libanon krijgt 25 miljoen van de 110 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. Dat heeft minister Koenders gezegd in een gesprek met zijn Libanese collega Gebran Bassil.

De minister beloofde daarnaast bij zijn Europese collega's te pleiten voor meer steun aan Libanon. Europa moet volgens Koenders nauwer samenwerken met de landen rond Syrië om het vluchtelingenprobleem op te lossen.

Ik heb veel bewondering voor de veerkracht en solidariteit van de Libanezen.

Minister Koenders

Libanon heeft te maken met een enorme toestroom van vluchtelingen. "Ik heb veel bewondering voor de veerkracht en solidariteit van de Libanezen", zei Koenders gisteren op een persconferentie. Het land vangt inmiddels 1,2 miljoen Syriërs op, terwijl het 4,4 miljoen inwoners heeft.

Meer geld nodig

De 25 miljoen van Koenders is volgens correspondent Sander van Hoorn een druppel op een gloeiende plaat. "Libanon heeft veel meer geld nodig, bijvoorbeeld voor de scholen. Inmiddels zijn er meer Syrische leerplichtige kinderen dan Libanese. Daar zijn te weinig middelen voor om ze allemaal naar school te laten gaan."

Koenders ziet 'opvang in de regio' in vluchtelingenkamp Libanon

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Bassil zei dat Syriërs moeten terugkeren naar de veilige gebieden in eigen land. Verdere integratie van de vluchtelingen in Libanon is volgens hem geen optie, dat laat de Libanese grondwet niet toe. Koenders bezoekt later vandaag een aantal vluchtelingenkampen in Libanon.

De minister bezoekt op dit moment een aantal landen in het Midden-Oosten. Afgelopen weekend was de minister in Iran om politieke, economische en handelsrelaties te versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl