Files tot in de nacht

Tot in de nacht zijn er vrijdagavond files geweest in het midden van het land door de sneeuwval van vrijdagmiddag. Rond 23.00 stond er net onder de honderd kilometer aan file. Vooral op de A12 en A27 wilde de avondspits maar niet oplossen.

Volgens de ANWB was het aan het begin van de nacht vooral op de A9 mis. Een wegenwacht noemde het daar "een grote ijsbaan".

Het verkeersalarm dat Rijkswaterstaat eerder vandaag afgaf voor het hele land blijft van kracht. Het is nog steeds glad op de weg en dus gevaarlijk. Vooral in de Randstad moet het verkeer extra oppassen.

Top-5

De avondspits van vrijdag was de op twee na drukste avondspits ooit. Rond het hoogtepunt om 17.00 uur stond er ruim 750 kilometer file door de sneeuwval, terwijl er normaal gesproken nauwelijks sprake is van een avondspits op vrijdag.

Alleen eind november was het tijdens de avondspits drukker. Op maandag 29 november stond er op het hoogtepunt 870 kilometer file. Vier dagen eerder stond het verkeer ook behoorlijk vast.

Einde weeralarm

Het KNMI heeft het weeralarm in de drie Randstadprovincies vanaf 21.00 uur vrijdagavond weer ingetrokken. Er wordt nog wel gewaarschuwd voor extreem weer, maar dan vooral in het zuidwesten van het land. Het kan er nog sneeuwen en blijft glad.

Door de sneeuwbuien was het in de Randstad erg druk op de weg. Aan het eind van de middag was het volgens de ANWB een complete chaos. Op de A27 stond vanuit zuidelijke richting zeventig kilometer file tot Almere Stad.

Op verschillende plekken in het midden van het land kwamen vrachtwagens de opritten van snelwegen niet meer op. De A12 ging dicht door een geschaarde vrachtwagen.

Niet de weg op

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'profile', rpp: 5, interval: 6000, width: 250, height: 250, theme: { shell: { background: '#2e3540', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#000000', links: '#13417e' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, behavior: 'all' } }).render().setUser('anwbverkeer').start();

De ANWB sprak van een dramatische toestand en riep mensen op thuis te blijven als ze niet dringend de weg op moesten. Rijkswaterstaat sloot zich daarbij aan. Een woordvoerder zei dat de wegen zeer, zeer moeilijk berijdbaar waren.

De politie was overigens tevreden over het rijgedrag van automobilisten, velen pasten zich aan aan de weersomstandigheden. Daardoor zijn er geen grote ongelukken gebeurd, wel is er sprake van veel blikschade. Bij alarmcentrale Mondial Assistance werden twee keer zo veel ongevallen gemeld als normaal.

Glad

Vanwege de gladheid reden er in Amsterdam geen bussen meer. Ook in andere steden is een deel van het busverkeer uitgevallen. De NS is overgeschakeld op een speciaal rooster.

Vooral in het westen sneeuwt het al sinds de ochtend. Op sommige plekken viel meer dan twintig centimeter. Daardoor veranderde bijvoorbeelde de weg voor de Beneluxtunnel (A4) in een ijsbaan. "Strooien helpt niet meer, men gaat het ijs van de weg bikken", zegt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Door het vroege winterweer slinkt de voorraad strooizout sneller dan was gedacht. Producent Frisia heeft nog niet besloten om de productie op te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl