Justin Reiter afgelopen maart in actie tijdens de door hem gewonnen World Cup wedstrijd in Rusland.
NOS Sport

Snowboarder Reiter begint rechtszaak tegen IOC

Snowboarder Justin Reiter stapt naar de rechter in Zwitserland om het onderdeel parallel slalom weer op de olympische kalender te krijgen. In juni maakte het IOC bekend dat de parallel slalom bij het snowboarden in 2018 niet meer op de kalender van de Winterspelen staat. De atleet zegt dat het Internationaal Olympisch Comité volgens de eigen reglementen een olympisch onderdeel niet kan afschaffen drie jaar voor de eerstvolgende Spelen.

Nicolien Sauerbreij, olympisch kampioen in 2010 op de parallel reuzenslalom, juicht de stap van Reiter toe: “Het is hoog tijd dat een atleet opstaat en zegt: 'Genoeg is genoeg'. Het is ook raar. De parallel slalom was vorig jaar voor het eerst bij de Olympische Spelen en nu stoppen ze er alweer mee. Dat getuigt niet echt van visie. Er wordt niet naar atleten geluisterd, alleen naar de bonden.”

De Amerikaan Reiter won in 2013 zilver bij de WK en nam deel aan de Winterspelen in Sochi. Dat hij de Winterspelen haalde was bijzonder want het jaar voor de Spelen leefde hij uit geldgebrek in zijn auto. De Winterspelen liepen uit op een deceptie, hij werd gediskwalificeerd.

Het is voor het eerst dat een atleet een proces aanspant tegen de IOC omdat een heel onderdeel van een sport van de kalender wordt gehaald. Reiter is een crowdfundingcampagne gestart om de rechtszaak te kunnen betalen. De rechtszaak is in Zwitserland omdat daar het IOC zetelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl