Een smartphone-gebruiker in India
NOS Nieuws

VN: wereldwijde groei internetbeschikbaarheid neemt af

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De groei van het aantal mensen dat toegang heeft tot internet neemt wereldwijd af. Tot 2012 groeide het aantal elk jaar met dubbele cijfers, vorig jaar was de groei 8,6 procent en dit jaar 8,1 procent, berekende de VN (.pdf).

Ondanks het toenemende gebruik van smartphones, en dus internet, in ontwikkelingslanden, zijn er nog altijd 48 landen waar 90 procent van de mensen zegt geen toegang tot internet te hebben. De VN-commissie wijt de afnemende groei vooral aan het feit dat het brengen van internet naar afgelegen gebieden een kostbare en ingewikkelde onderneming is en dat het aantal mobiele abonnementen wereldwijd daalt.

Een 'transitiepunt'

"We hebben een transitiepunt bereikt in de groei van internet", zegt de commissie die bij de VN verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van breedbandinternet. Aan het einde dit jaar zullen 3,2 miljard mensen gebruik maken van het internet, dat zijn er 300 miljoen meer dan een jaar eerder, maar nog steeds minder dan de helft van de wereldbevolking.

De commissie verwacht dat de 4 miljardste internetgebruiker zich niet voor 2020 zal melden. Het doel van de VN was om in dat jaar 60 procent van de wereldbevolking online te hebben.

Verder blijkt uit het onderzoek dat vooral vrouwen in arme landen vaak geen toegang hebben tot internet. Daarnaast ontdekte de commissie dat van de 7100 talen die wereldwijd bestaan, slechts vijf procent online wordt vertegenwoordigd. Dit komt onder andere doordat een flink deel van de websites wereldwijd in Latijns schrift is geschreven.

Rol van Facebook

Opvallend genoeg concludeert de commissie ook dat Facebook momenteel harder groeit dan de beschikbaarheid van het internet. Het sociale netwerk wordt inmiddels door bij 1,5 miljard mensen wereldwijd gebruikt. In de westerse wereld is de groei van het platform verzadigd en dus kijkt Facebook-baas Mark Zuckerberg naar uitbreiding in ontwikkelingswereldlanden.

Het platform heeft daarvoor een speciale app ontwikkeld, Facebook Lite, die in landen waar het internet minder snel is kan worden gebruikt.

Maar Zuckerberg heeft ook een organisatie opgezet, Internet.org, die in samenwerking met lokale providers in ontwikkelingslanden een pakket apps wil aanbieden die mensen gratis kunnen gebruiken. Daar zit Facebook in aangepaste vorm ook bij.

Dat lijkt op het eerste gezicht een goede actie, maar critici vrezen dat internetgebruikers dat pakket als het 'internet' gaan zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl