Leden van Satudarah
NOS Nieuws

Explosieve groei motorclubs gestopt

De jarenlange explosieve groei van criminele motorclubs is gestopt. Dat zeggen de Nationale Politie en de motorclubs zelf. De enorme aanwas was juist de reden voor een harde aanpak van de clubs.

Verschillende overheden vreesden voor een bendeoorlog, omdat de territoriumdrift tussen motorclubs tot spanningen leidde. Pim Miltenburg, de politietopman die verantwoordelijk is voor de aanpak van de motorclubs, zegt dat de harde aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen. "Burgemeesters hebben clubhuizen gesloten, er zijn veel onderzoeken geweest naar individuele leden van motorbendes, de Belastingdienst heeft meegewerkt om ze aan te pakken, de politie treedt op op de openbare weg. We zien daarom minder intimiderend gedrag van de motorbendes."

Motorclubs groeien minder hard

Pr-praatje

Motorclub Satudarah noemt dat een pr-praatje. De groeistop is volgens clubadvocaat Erik Thomas niet alleen het gevolg van het politieoptreden. "De club ziet zelf ook dat er weinig groei meer in zit. Op een gegeven moment is het op. Satudarah wil weer orde op zaken stellen omdat de groei erg hard ging."

Miltenburg zegt dat er in 2015 een lichte groei was van de motorclubs. Dit jaar zouden er negen afdelingen zijn bij gekomen. Een speciale eenheid van de politie heeft op dit moment zeventien motorclubs in beeld die ze crimineel noemt, met in totaal 123 verschillende afdelingen. In 2011 waren er nog maar tien clubs met in totaal 31 'chapters'. De politie heeft zo'n 1800 leden in het vizier.

De afgelopen jaren is het volgens Miltenburg eenvoudiger geworden om lid te worden van een motorclub en er weer uit te stappen. "Waar je in het verleden zag dat er een langdurige procedure was om lid te worden is dat nu makkelijker. Maar je ziet dat ze ook makkelijker weggaan." Bij No Surrender is de procedure om lid te worden volgens de politie makkelijker dan bij de Hells Angels.

Zijn beeld wordt bevestigd door Satudarah-advocaat Thomas: "Mannen komen erachter dat een motorclub toch niet iets voor hen is en nemen dan weer afscheid".

Raad van Acht

De forse groei ontstond vooral na het uit elkaar vallen van de Raad van Acht eind 2013, een overleg tussen de verschillende clubs. Satudarah groeide van negen vestigingen in 2011 naar 33 op dit moment. Daarmee heeft de van oorsprong Molukse motorclub de meeste afdelingen.

No Surrender is vrij nieuw in Nederland en opende in korte tijd 24 afdelingen. Deze club is vooral in de Randstad en in Brabant en Limburg goed vertegenwoordigd en daar is de groei ook het grootst.

Op dit moment worden er weer gesprekken gevoerd over een nieuwe Raad van Acht of een andere vorm van formeel overleg tussen de verschillende clubs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl