Ex-gevangene Jaap Naerebout loopt langs de gevangenis
NOS Nieuws

Ex-gevangene niet verrast door steekincident in Zoetermeer

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

In de gevangenis van Zoetermeer is een man doodgestoken. Verslaggever Pauline Broekema sprak met een oud-gedetineerde over de sfeer in de gevangenis.

Hij komt langs, doet een kaart in de brievenbus bij de poort van de gevangenis in Zoetermeer. Dan ziet hij de cameraploegen staan, belt met het thuisfront en hoort wat er aan de hand is. "Ben ik daar toch te vroeg weggegaan", grapt hij. In werkelijkheid wil hij er voor geen goud meer zitten.

Jaap Naerebout kwam in juni vrij. Hij zat negen maanden vast op de G-afdeling en kent het leven in de PI Haaglanden, Zoetermeer - zoals de gevangenis officieel heet. "Niet prettig", zegt Naerebout.

Het is een understatement. "Ze voelen zich daar allemaal Tony Montana: hebben grote monden en dagen je uit. Heel triest." Om het minste of geringste, vertelt hij, slaat de vlam in de pan. "Het kan om van alles zijn. Een shagje, een telefoonkaart, eten." Vooral die telefoonkaart is voor de gedetineerden heel belangrijk. Daarmee immers ben je verzekerd van contact met de buitenwereld.

Bezorgd

Bezorgde familieleden en kennissen van gedetineerden komen ondertussen langs. Ze parkeren, lopen naar de poort en vragen via de intercom om informatie. Ze willen weten wat er aan de hand is, maar worden doorverwezen.

Een van hen is Ray Statius. Hij heeft een kennis in Zoetermeer zitten. "Hij zou vanmiddag bellen, maar we hebben niets van hem gehoord."

Ex-gevangene: het is daar niet prettig

Stress

Jaap Naerebout is niet verbaasd over het incident met dodelijke afloop. "Mensen zitten er constant onder de stress." Er is daar van alles om mee te steken, maakt hij duidelijk. Op cel hebben de gedetineerden bijvoorbeeld bestek van metaal. Maar ook van een tandenborstel is een steekwapen te maken. "Even met de achterkant langs een muur halen."

Naerebout denkt dat er al langer iets broeide. Iets dat vanmiddag dus tot een uitbarsting is gekomen. Zelf hoopt hij de gevangenis nooit meer van binnen te zien. De kaart die hij postte was voor een vriend die nog vastzit.

Naerebout zelf is weer buiten, maar moest wel wennen aan de vrijheid. Nu gaat het goed met hem. "Ik heb mijn lesje geleerd."

Naerebout hoopt de gevangenis in Zoetermeer nooit meer van binnen te zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl