NOS Nieuws

Volkswagen onderzoekt omstreden uitstootbeperker

Volkswagen laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar software voor dieselmotoren waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen tijdelijk wordt beperkt. De Duitse autofabrikant besloot hiertoe na kritiek van de Amerikaanse milieudienst EPA, die Volkswagen beschuldigt van grootschalige fraude.

EPA meldde vrijdag dat ruim 480.000 auto's niet voldoen aan de emissie-eisen in de VS en terug moeten naar de garage. Het gaat om de Volkswagen-modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat die sinds 2009 zijn geproduceerd. Hetzelfde geldt voor de Audi A3.

Boete

De omstreden software zou "weten" wanneer de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gemeten en laat de motor dan tijdelijk zuiniger draaien. Zo lijkt de auto zuiniger en milieuvriendelijker dan hij in werkelijkheid is.

Volkswagen hangt nu een boete boven het hoofd van ruim 33.000 euro per auto, wat in totaal neerkomt op ongeveer 16 miljard euro.

Een woordvoerder van Volkswagen heeft vandaag toegegeven dat er is gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselauto's in de VS. Kort daarvoor had topman Martin Winterkorn al laten weten dat het Volkswagen enorm spijt dat het bedrijf het vertrouwen van de klanten en de bevolking heeft geschaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl