Feyenoord niet verder dan gelijkspel tegen Roda

• ANP Pro Shots
    Feyenoorder Michiel Kramer (l) in duel met Roda JC-speler Arjan Swinkels
    Roda JC-speler Richmond Boakye (m) in duel met Jan-Arie van der Heijden (l) en Marko Vejinovic (r)

Roda JC en Feyenoord hebben in een aantrekkelijke wedstrijd in Kerkrade met 1-1 gelijkgespeeld. Beide clubs handhaven zich daardoor in de kopgroep van de eredivisie.

Bij Roda maakte Richmond Boakye zijn debuut en de huurling van Atalanta Bergamo toonde zijn waarde. Met Edwin Gyasi vormde hij een sterk aanvalsduo dat vaak voor dreiging zorgde. Eljero Elia stond bij Feyenoord voor het eerst in de basis. Vorige week debuteerde hij als invaller tegen Willem II en was toen goed voor de winnende treffer.

Fraaie kopbal van Kramer

Bij de eerste grote kansen voorkwamen keepers Kenneth Vermeer en Benjamin van Leer onheil voor hun club. Feyenoord-doelman Verkeer stopte een kopbal van Gibril Sankoh en zijn collega Van Leer was alert bij een schot van Jens Toornstra.

Michiel Kramer (r) viert zijn 1-0 tegen Roda JC met Rick Karsdorp (m) en Jens Toornstra (l)
    Feyenoorder Michiel Kramer kopt de bal langs Roda-keeper Benjamin van Leer
    Hicham Faik (midden) wordt gefeliciteerd met zijn 1-1 tegen Feynoord
    Roda JC-keeper Benjamin van Leer viert de gelijkmaker tegen Feyenoord

Na twintig minuten kwamen de Rotterdammers op voorsprong dankzij een fraaie kopbal van Michiel Kramer uit een voorzet van Rick Karsdorp. Halverwege de eerste helft zorgde Hicham Faik voor de gelijkmaker. De middenvelder gaf zijn vrije trap zoveel effect mee dat Vermeer er zich volledig op verkeek.

Lat redt Roda

In de slotfase van de eerste helft was Feyenoord nog dicht bij een tweede treffer. Een voorzet van links van Eljero Elia (of had hij een schot in gedachten?) schampte de vingertoppen van Van Leer en belandde op de lat.

Roda begon sterk aan de tweede helft en al in de eerste minuut dwong Ard van Peppen met een vlammend schot Vermeer tot een redding. Luttele minuten later werd de doelman omspeeld door Boakye, maar de Ghanees moest vanuit een moeilijke hoek schieten en zag zijn inzet dan ook voorlangs gaan.

Kuijt dicht bij succes

Naarmate de tweede helft vorderde liet Feyenoord zich meer gelden en moest het moegestreden Roda vaker terug. Dirk Kuijt was twee keer dicht bij succes. Eerst zag hij een inzet door Van Peppen van de lijn gekopt worden en in de extra tijd voorkwam de lat een treffer van de oudgediende.

Bij Roda mocht Tomi Juric in de tweede helft zijn debuut maken. De Australiër van Kroatische afkomst verving Gyasi in de aanval, maar in zijn twintig minuten speeltijd kon hij niet voor gevaar zorgen.