Edwin Kiptoon wint zondag de 31e editie van de Dam tot Damloop. Hij sloeg al vroeg in de race een gat met zijn concurrenten.

Edwin Kiptoo wint Dam tot Damloop

Edwin Kiptoo heeft de 31ste editie van de Dam tot Damloop gewonnen. De Keniaanse atleet sloeg al vroeg in de race over ruim 16 kilometer tussen Amsterdam en Zaandam een gat met de overige favorieten. Hij finishte in Zaandam in 45 minuten en 19 seconden. Hij bleef ruim boven het parcoursrecord van Patrick Komon, die in 2011 44.27 noteerde.

De Keniaan John Mwangangi, de winnaar van vorig jaar en 2010, finishte als tweede. Hij noteerde een tijd van 45.58. De derde plaats was voor de Ethiopiër Yenew Alamirew in 46.04.

Kiptoo solo over de streep in Dam tot Dam

Kiptoo haalt vrouwen in

Bij de vrouwen won de Keniaanse Joyce Chepkirui. Zij slaagde er net niet in de ruim zes minuten later gestarte mannen achter zich te houden.

Kiptoo passeerde de beste vrouw vlak voor de finish. Chepkirui liep lang aan kop met landgenote Jackline Chepngeno, die in de straten van Zaandam echter een paar meter moest toegeven.

Chepkirui, in 2013 ook al de beste, won in 51.30. Chepngeno arriveerde vier seconden later. De Ethiopische Dibabe Kuma finishte als derde in 51.52.

Wiggers beste Nederlander

Tom Wiggers was de beste Nederlander. Wiggers liep de tien Engelse mijl in 49.04. Hij werd elfde in de mannenrace. De Nederlandse marathonspecialisten Michel Butter, Ronald Schröer en Koen Raymaekers liepen de wedstrijd ter voorbereiding op de marathon van Amsterdam, in oktober. Voor de race werkten ze eerst nog een duurloop van 24 kilometer af. Butter liep naar de zeventiende plaats in 50.25.

Bij de vrouwen was Kim Dillen de beste Nederlandse. Met een tijd van 56.35 eindigde ze als negende in het vrouwenveld.