Frank Lammers als Michiel de Ruyter
NOS Nieuws

Frank Lammers snapt niets van terugtrekken film

Hoofdrolspeler Frank Lammers is het niet eens met de beslissing van producent Klaas de Jong om de film Michiel de Ruyter terug te trekken uit de competitie op het Nederlands Film Festival. Dat zei hij tegen het NOS Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen.

Filmproducent Klaas de Jong trekt de film terug omdat hij vindt dat er te weinig publieksfilms kans maken op een Gouden Kalf. Lammers was niet op de hoogte gebracht van die beslissing. "Dit heeft de producent buiten mij en de regisseur om besloten. Dat vind ik een kwalijke zaak."

De acteur is het ook niet eens met het standpunt van De Jong. "Het spijt me verschrikkelijk, maar ik moet hem toch afvallen. De prijs voor beste film is volgens de statuten de film die het meest heeft bijgedragen aan de Nederlandse film. Aan die criteria voldoet Michiel de Ruyter waarschijnlijk als enige film. Die had daar genomineerd moeten worden en moeten winnen. Maar zo'n reactie geven slaat nergens op."

Lammers denkt dat de negatieve aandacht die de film krijgt, niet goed is voor de Nederlandse film. De acteur heeft nog geprobeerd om contact te zoeken met De Jong, maar kreeg hem telefonisch niet te pakken.

Michiel de Ruyter was een van de grootste bioscoopsuccessen van dit jaar. De film over admiraal Michiel de Ruyter uit de Gouden Eeuw kreeg nominaties voor beste acteur (Frank Lammers) en beste regisseur (Roel Reiné).

Het Nederlands Film Festival zegt dat die nominaties blijven staan. "Ze zijn een vorm van vrije meningsuiting van collega's en worden niet gecensureerd." Het NFF begint woensdag in Utrecht en duurt tot 2 oktober. Dan worden ook de Gouden Kalveren uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl