The Beatles tijdens de opname van 'She Loves You'
NOS Nieuws

Eerste Beatles-contract geveild

Het eerste contract dat The Beatles ooit tekenden is op een veiling in New York verkocht voor 82.000 euro. De band sloot het contract in 1961 met de Duitse muziekproducent Bert Kaempfert.

De prijs is minder dan werd verwacht. De veilingmeester dacht dat er wel 130.000 euro voor zou worden betaald.

Het document is ondertekend door John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en de eerste drummer van de band, Pete Best. De groep zou samen met zanger Tony Sheridan de klassieker My Bonnie lies over the ocean in een nieuw jasje steken.

Beat Brothers

Omdat het contract is opgesteld in het Duits, hadden de Britten waarschijnlijk niet door wat ze precies tekenden. Ze kregen maar een paar tientjes voor hun werk. Bovendien veranderde Kaempfert hun naam in The Beat Brothers, omdat hij meende dat The Beatles niet zou aanslaan in Duitsland.

Het contract was afkomstig uit de collectie van de Duitse Beatles-verzamelaar Uwe Blaschke, die een Beatles-museum had in Hamburg. De collectie wordt geveild omdat Blaschke in 2010 overleed.

Beatles leek te veel op piemel

De Britse band was in 1961 voor de tweede keer in Duitsland. Kaempfert hoorde hen spelen in de Top Ten Club op de Reeperbahn in Hamburg.

De single die The Beatles opnamen zou het begin betekenen van hun carrière. In hun thuisstad Liverpool was er een aanzienlijke vraag naar het plaatje, merkte Brian Epstein, eigenaar van een platenzaak en de latere manager van de groep.

Epstein zocht The Beatles op en nam enkele maanden later Love me do met de vier op. Overigens komt later deze maand ook het contract van de Fab Four met Epstein onder de hamer. Dat zal mogelijk een half miljoen euro opbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl