Mederwerkers van ProRail repareren een kapotte bovenleiding

Kamerleden schrikken van 'mogelijke fraude' ProRail

De Tweede Kamerleden Bashir (SP) en Van Veldhoven (D66) zijn geschrokken van een bericht over ProRail. De Telegraaf schrijft dat het spoorbedrijf al vijf jaar een puinhoop maakt van de financiële administratie. De interne controle is volgens de krant zo zwak dat niet kan worden uitgesloten dat er is gefraudeerd.

"Wat een gigantische puinhoop is ProRail onder verantwoordelijkheid van Mansveld geworden", zegt Bashir. Van Veldhoven noemt het nieuws bizar. "Het lijkt een totale chaos daar. Hoe kan dit jarenlang niet zijn opgemerkt en aangepakt?"

De Telegraaf heeft inzage gehad in rapportages die in top van ProRail circuleren. Daaruit zou onder meer blijken dat het bedrijf het zicht op de financiële situatie rond grote spoorprojecten volledig kwijt is.

Deze week werd bekend dat ProRail 475 miljoen euro tekort komt voor onderhoud en beheer van het spoor in de periode van 2018 tot 2028. Volgens de krant weet ProRail al bijna een jaar dat er een tegenvaller zat aan te komen, hoewel toen nog werd aangenomen dat die 1,1 miljard euro zou zijn.

Lastig debat

Van Veldhoven zei bij Kamerbreed op Radio 1 dat dit "heel ernstig is" en dat staatssecretaris Mansveld veel heeft uit te leggen. Ze wees erop dat het aantal kwesties rond ProRail zich opstapelt.

Ze wil nog niet vooruitlopen op een eventueel vertrek van Mansveld. "Maar het gaat een heel lastig debat worden."

SP-senator Kox zei in hetzelfde radioprogramma dat Mansveld wat hem betreft de eer aan zichzelf moet houden. "Naar mijn mening kan ze beter gaan."

Een meerderheid in de Tweede Kamer zei gisteren dat alle stukken over de financiële perikelen bij ProRail voor 29 september openbaar moeten worden. Bashir twittert naar aanleiding van het Telegraaf-verhaal dat hij niet kan wachten tot die datum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl