De gevonden oester
NOS Nieuws

Geen 10, maar 21 parels in Zeeuwse oester

De oester waarin vorig maand tien parels werden gevonden, blijkt bij nader onderzoek 21 parels te herbergen. Uit onderzoek van Naturalis blijkt dat de parels allemaal echt zijn.

Edelstenenexpert Hanco Zwaan van het Leidse museum heeft de oester, die vorige maand werd gevonden door een visboer uit Yerseke, met röntgenstraling onderzocht. Onder het weekdier bleken nog elf parels verstopt te zitten. De vondst is heel bijzonder, zegt Zwaan.

De parels zijn gevormd in een oester die niet bekendstaat als een parelvormende oester. "Ze wijken dan ook iets af van de parels die we gewend zijn. Daardoor zijn deze parels denk ik vooral voor verzamelaars interessant, vanwege de zeldzaamheid en de uniciteit, maar minder vanwege de aantrekkelijkheid ervan."

Chris van der Poel ontdekte samen met Tom Sinke de bijzondere oester. De vinders willen binnen twee weken een veiling houden om de oester aan de hoogste bieder te verkopen. De parels wil hij per se niet los verkopen.

De verkoop van de oester zal geen ton opleveren.

Chris van der Poel

Naturalis en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben interesse getoond in de vondst. Vrijwilligers hebben bij het laatstgenoemde museum geld ingezameld, zodat er een bod kan worden uitgebracht.

Wat levert het op?

Over de waarde van de parels durft Van der Poel niets te zeggen. "Vorig jaar werd een parel met een diameter van 8 millimeter door bronnen op duizend euro geschat. Bij ons is de grootste 6 millimeter, maar we hebben er natuurlijk wel 21, waarvan de kleinste 1 millimeter is. Het zal geen ton opleveren."

Van der Poel wil een deel van de opbrengst doneren aan een goed doel. Belangstellenden voor de veiling kunnen mailen naar chris@vis-winkel-online.nl.

  • Chris van der Poel
    De oester is met röntgenstraling onderzocht
  • Chris van der Poel
    De vinders van de oester: Chris links en Tom Sinke rechts
  • Omroep Zeeland
    Een parel ontstaat als een oester per ongeluk een parasiet of diertjes binnenkrijgt
  • Chris van der Poel
  • Chris van der Poel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl