Maar liefst 87 van de 91 onderzocht spelers leed aan de ziekte CTE
NOS Sport

Universiteit vindt verband tussen American Football en hersenziekte

Een studie van de Universiteit van Boston heeft aangetoond dat American Football-spelers een extreem hoge kans hebben op CTE, een hersenziekte die kan leiden tot onder meer geheugenverlies, depressies en dementie.

De universiteit onderzocht de hersenen van 91 oud-spelers, die hun lichaam na hun dood ter beschikking hadden gesteld aan de wetenschap. 87 van hen bleken CTE te hebben gehad. Dat komt neer op 96%.

Omdat de ziekte pas na hun dood kon worden vastgesteld, is niet te zeggen hoeveel procent van de huidige NFL-spelers (de NFL is de Noord-Amerikaanse professionele footballcompetitie, red) aan CTE lijdt.

CTE wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk oplopen van hersenletsel. In het American Football is een hersenschudding een van de meest voorkomende kwetsuren. Tal van spelers lopen tijdens hun carrière meerdere hersenschuddingen op.

Concussion

Het onderzoek is een bevestiging van de ontdekkingen van dokter Bennett Omalu in 2002. Hij vond als eerste CTE in de hersenen van een NFL-speler, Mike Webster.

Over zijn onderzoek komt binnenkort een film uit, Concussion (vertaald: hersenschudding), waarin de hoofdrol gespeeld wordt door Will Smith.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl