Tentenkamp in Brussel
NOS Nieuws

'België moet meer asielzoekers registreren'

België moet meer asielzoekers gaan registreren en de opvang verbeteren. Dat zegt de Raad van Europa na een onderzoek in België. In de Belgische hoofdstad Brussel is een tentenkamp ontstaan waar asielzoekers soms dagenlang moeten wachten om zich te kunnen aanmelden.

België laat maximaal 250 asielzoekers per dag toe. Voor het opvangen van meer asielzoekers is volgens de Belgische regering te weinig capaciteit. De Dienst Vreemdelingenzaken kan volgens de Belgen niet meer dan 250 nieuwe aanmeldingen per dag verwerken. Ook na de registratie zouden er te weinig opvangplekken beschikbaar zijn.

Provisorisch kamp

Voor de deur van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel is de afgelopen drie weken een provisorisch kamp van z’n 300 tenten ontstaan. Daar wachten honderden asielzoekers tot ze zich kunnen aanmelden bij Vreemdelingenzaken. Dat kan tot acht dagen duren. Een noodopvang in een kantoorgebouw in de buurt heeft te weinig capaciteit.

Volgens Nils Muižnieks, de commissaris voor de Rechten van de Mens bij de Raad van Europa, moet België beter zijn best doen. De regering moet volgens hem de opvangcapaciteit verhogen en het registreren versnellen.

De regering moet vluchtelingen dezelfde dag nog registreren

Els Keytsman, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Ook vluchtelingenorganisaties hebben kritiek op het beleid van de Belgische regering. Ze zeggen dat het tentenkamp het resultaat is van het strenge Belgische asielbeleid. Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat België zich met de opvanglimiet niet aan Europese richtlijnen zou houden.

'België moet opvang asielzoekers verbeteren'

Te weinig middelen

Staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) zegt dat er simpelweg niet genoeg mensen en middelen beschikbaar zijn om meer dan 250 aanvragen per dag zorgvuldig te behandelen. "250 aanmeldingen per dag is 60.000 per jaar. Dat is voor een dichtbevolkt land voldoende", zegt hij in een interview tegen de NOS. "Je moet die mensen ook kunnen laten integreren."

Nederland heeft geen limiet voor het aantal asielzoekers dat zich mag aanmelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl