NOS Nieuws

Bier meest geproduceerde drank

In Nederland is meer bier geproduceerd dan frisdrank en mineraalwater samen. Het afgelopen jaar produceerde ons land 2,6 miljard liter bier, tegenover 2,5 miljard liter water en frisdrank. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2013 was frisdrank nog de koploper. Toen werd er zo'n 4,5 procent meer frisdrank geproduceerd dan bier. Maar nu zijn de rollen omgedraaid en is het bieraandeel ruim 5 procent hoger dan het frisdrankaandeel.

Verkoopwaarde

Dat bieraandeel is veel waard. Nederlands bier is goed voor bijna de helft van alle inkomsten uit in Nederland geproduceerde dranken. In totaal wordt er voor 5 miljard euro aan dranken geproduceerd in Nederland, 46 procent daarvan is afkomstig uit bierverkoop. Dat komt neer op 2,3 miljard euro. Daarmee is Nederland na Duitsland, Engeland en Spanje de vierde bierproducent in Europa.

Exportkoning

Nederland is dus niet de grootste producent, maar wel één van de grootste spelers op het gebied van bierexport. Want het grootste gedeelte van ons bier gaat naar het buitenland.

In 2014 ging zo'n 1,9 miljard liter bier het land uit. Daarmee is Nederland Europees koploper en tweede op de wereld, achter Mexico. Toch halen we ook veel bier naar Nederland, zo'n 1 miljard liter.

Per persoon drinken we elk jaar gemiddeld 83 liter. Dat komt neer op ruim 11 kratjes bier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl