NOS Nieuws

Aantal rechtszaken zorg opnieuw fors gestegen

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

Het aantal rechtszaken over de zorg en ondersteuning door gemeenten neemt fors toe. De Raad voor de Rechtspraak meldt aan de NOS dat er in de eerste acht maanden van dit jaar 1438 rechtszaken waren, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

In juli meldde de Raad voor de Rechtspraak dat er in de eerste helft van dit jaar al duizend mensen naar de rechter stapten omdat ze het niet eens waren met de hoogte van hun vergoedingen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Dat was een stijging van 80 procent. Die stijging zet nu dus door.

Ook Iederin, de belangenorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten, merkt dat. Waar ze vorig jaar maar vijf zaken over bezwaar en beroep bijstonden, zijn er dit jaar al ongeveer 170 meldingen over binnengekomen.

'Wmo werkt zo niet'

Tot nu toe gingen veel rechtszaken over de huishoudelijke hulp. Maar Iederin verwacht dat nog meer mensen de rechter gaan opzoeken, omdat voor ruim 400.000 mensen hun oude recht op zorg vanuit de AWBZ afloopt dit jaar en zij dus voor het eerst te maken krijgen met zorg door gemeenten. De meldingen die binnenkomen bij Iederin, gaan dan ook vaker over zwaardere zorg. "Passende zorg en ondersteuning door veel gemeenten lukt kennelijk in toenemende mate niet zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dan werkt de wet dus niet", zegt Illya Soffer van Iederin.

"Gemeenten gaan over het geld en tegelijkertijd moeten ze een onafhankelijk oordeel geven over wat er nodig is aan zorg. Dat klopt niet, wij zien dat als een weeffout in het systeem. De staatssecretaris heeft altijd gezegd dat weeffouten hersteld moeten worden", aldus Soffer.

Zaken op orde

De zaken gaan over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) die op 1 januari 2015 is ingevoerd door staatssecretaris Van Rijn. Die regelt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor zorg en ondersteuning van bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten.

Van Rijn benadrukt in een reactie dat de waarborgen voor mensen in de wet goed zijn. Dat blijkt ook uit de uitspraken van de rechter, die elke keer aangeeft dat gemeenten eerst zorgvuldig onderzoek moeten doen, zegt een woordvoerder. Van Rijn heeft de betreffende wethouders daar ook op aangesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl