Sepp Blatter en Jérôme Valcke
NOS Voetbal

Jérôme Valcke, de schaduw van Sepp

Enkele maanden voor Sepp Blatter vervroegd afscheid neemt van de FIFA, lijkt zijn trouwe assistent Jérôme Valcke niet te kunnen ontkomen aan een vertrek door de achterdeur. De wereldvoetbalbond heeft de Fransman op non-actief gezet vanwege corruptiebeschuldigingen.

Acht jaar geleden begon Valcke als secretaris-generaal van de FIFA op het hoofdkantoor in Zürich, een functie die Blatter ook bekleedde voor hij in 1998 verkozen werd tot voorzitter. Blatter gebruikte de functie om een netwerk op te bouwen en kreeg daarvoor ook de ruimte van toenmalig voorzitter João Havelange. Feitelijk leidde secretaris-generaal Blatter de bijeenkomsten van het bestuur, al had de Braziliaanse voorzitter altijd het laatste woord.

Slippendrager

Op het moment dat Blatter zichzelf gekatapulteerd had naar het hoogste ambt, gaf hij die ruimte niet meer aan zijn opvolgers. Volgens een insider nam hij de uitvoerende rol over van de secretaris-generaal. Valcke kreeg vanaf 2007 niet de kans om zich tijdens vergaderingen te profileren. Voor Blatters assistent resteerde een rol in de schaduw en ook daar lijkt nu een einde aan te komen.

Bij de bijeenkomsten van de FIFA fungeerde Valcke vaak als vooruitgeschoven post. Als de secretaris-generaal in een ruimte stond te wachten, was de komst van zijn grote baas nabij. Terwijl hij ontspannen sprak met andere officials, speurde hij naar mogelijke problemen voor Blatter. Dankzij de slippendrager ontliep de FIFA-voorzitter lastige journalisten.

De loyaliteit van Valcke naar Blatter is te verklaren, want zijn benoeming in 2007 kwam als een grote verrassing. De Fransman werd een half jaar daarvoor namelijk ontheven uit zijn functie als marketingdirecteur. Een rechtbank in New York concludeerde dat hij had gelogen tijdens sponsoronderhandelingen en veroordeelde de wereldvoetbalbond tot een boete van 60 miljoen dollar. Valcke verklaarde onschuldig te zijn: "Ik heb niet het gevoel dat we zo smerig bezig zijn geweest."

De vlek op het blazoen van Valcke weerhield voorzitter Blatter er niet van om de Fransman te promoveren. De nieuwe secretaris-generaal uitte zijn dankbaarheid met de woorden: "Een droom is uitgekomen."

Aan het grote publiek kon Valcke zich enkel tonen tijdens de lotingen voor wereldkampioenschappen, want bij die gelegenheden fungeerde hij als presentator. Daarnaast probeerde hij zijn baas uit de wind te houden tijdens de talrijke corruptieschandalen rond FIFA-officials. Blatter legde vaak uit dat FIFA-bestuursleden niet door hem gekozen werden, maar door de confederaties. De namen van Blatter en zijn assistent werden tot dit jaar niet aangetroffen in dubieuze transacties.

Handtekening

Dat veranderde toen begin juni werd onthuld dat Valcke in 2008 zijn handtekening had gezet onder een miljoenenbetaling van het Zuid-Afrikaanse bidcomité aan de corrupte FIFA-bestuurder Jack Warner. Volgens de Amerikaanse justitie verzekerde Zuid-Afrika zich daarmee van een stem bij de toewijzing van het WK van 2010.

De onthulling kwam op een pijnlijk moment voor Sepp Blatter, die al onder zware druk stond door de politie-onderzoeken naar corruptie in het voetbal. De Zwitser maakte later bekend dat hij vervroegd afscheid neemt van de FIFA.

Valcke begreep dat daarmee ook het einde van zijn FIFA-loopbaan in zicht kwam. De secretaris-generaal verwacht dat de opvolger van Blatter zijn eigen rechterhand zal kiezen. Valcke zou nog wel geprobeerd hebben om steun te krijgen voor een eventuele kandidatuur als opvolger van Blatter. Uit gesprekken met ingewijden blijkt dat hij daarvoor niet geschikt werd geacht.

Na de nieuwe corruptiebeschuldiging uit Brazilië is ook een vertrek door de voordeur hem niet gegeven.

Valcke verdedigt de 'pottenkwestie' voor het WK 2010
Jérôme Valcke (links) was de trouwe gezant van FIFA-voorzitter Sepp Blatter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl