Premier Rutte en PVV-leider Willders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen
NOS Nieuws

Ook tweede dag Algemene Beschouwingen in teken vluchtelingen

Ook op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben discussies over de vluchtelingen een belangrijke rol gespeeld. Premier Rutte benadrukte dat er geen simpele oplossingen zijn voor dit probleem. Hij heeft wel enige hoop dat een nieuwe EU-bijeenkomst volgende week tot afspraken zal leiden.

In de avond was er opnieuw een felle discussie waarvan PVV-leider Wilders het middelpunt was. Wilders vindt de Tweede Kamer een nepparlement. Hij noemde het verschil tussen de standpunten over asiel tussen de Kamer en de bevolking levensgroot.

Fascistoïde

D66-leider-Pechtold vroeg zich daarop af "waar Wilders het lef vandaan haalt om tegen andere Kamerleden te zeggen dat ze de bevolking niet vertegenwoordigen". PvdA-Kamerlid Vos zei later dat Wilders met zijn uitlatingen openlijk de kenmerken toont van "fascistoïde leiderschap".

Tijdens het debat sprak een Kamermeerderheid uit dat er meer geld naar de opvang van vluchtelingen moet gaan, zowel in Nederland als in de regio's waar zij vandaan komen. Dat extra geld mag niet uit de begroting voor ontwikkelingshulp worden gehaald. Behalve veel oppositiepartijen steunde ook regeringspartij PvdA deze oproep.

Het kabinet raadde de motie af, ook omdat de Kamer niet duidelijk maakt waar het extra geld vandaan moet komen. Maar als het nodig is, kunnen er wel extra middelen komen. "We laten mensen niet op straat staan", zei Rutte.

Justitie

In het debat deed de oppositie verder nog een oproep om extra geld uit te trekken voor Veiligheid en Justitie. De begroting van dat departement zou rammelen en daarvan zouden het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de politie de dupe worden.

De oppositie heeft al aangekondigd in de Eerste Kamer tegen de begroting te stemmen. Premier Rutte wilde geen concrete toezeggingen doen, maar het lijkt niet uitgesloten dat er alsnog iets verandert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl