Jerome Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA
NOS Voetbal

FIFA zet tweede man Valcke op non-actief

De FIFA heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke op non-actief gezet. In een verklaring zegt de wereldvoetbalbond dat het besluit te maken heeft met "een reeks beschuldigingen aan het adres van de secretaris-generaal". De FIFA heeft de ethische commissie opdracht gegeven om de zaak verder te onderzoeken.

De 54-jarige Fransman kwam eerder op de dag in het nieuws met berichten dat hij betrokken is geweest bij gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014. De tickets zouden voor drie keer de vastgestelde waarde zijn verkocht, waarbij een deel van de winst in de zak van Valcke zou zijn verdwenen.

De beschuldigingen werden gedaan door een medewerker van marketingbureau JB Sports Marketing, dat heeft samengewerkt met de FIFA. Valcke spreekt de beschuldigingen bij monde van zijn advocaat tegen.

Smeergeld

Eerder verscheen Valcke ook al negatief in het nieuws toen The New York Times publiceerde dat hij betrokken was bij de betaling van 10 miljoen euro aan smeergeld rond de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. Het geld zou door Zuid-Afrika zijn betaald aan voormalig vice-voorzitter Jack Warner van de FIFA; Valcke zou zijn handtekening onder de betaling hebben gezet.

Valcke werkt al sinds 2003 bij de FIFA en is sinds 2007 secretaris-generaal en daarmee de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser kondigde in juni zijn aftreden aan, na een storm van kritiek die losbrak na het omvangrijke corruptieschandaal bij de FIFA.

'Valcke stak helft kaartverkoop in eigen zak'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl