Eugenio Figueredo
NOS Voetbal

Zwitsers willen Uruguayaanse FIFA-topman uitleveren aan VS

De Zwitserse autoriteiten hebben ingestemd met de uitlevering van voormalig FIFA-topman Eugenio Figueredo aan de Verenigde Staten. De 83-jarige Uruguayaan is een van de zeven FIFA-officials die in mei werden opgepakt in Zwitserland vanwege grootschalige fraude bij de wereldvoetbalbond.

Figueredo is voormalig vice-president van de FIFA en oud-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol. Hij wordt ervan verdacht miljoenen dollars aan smeergeld te hebben aangenomen van een Uruguayaans sportmarketingbedrijf bij de verkoop van de rechten van het toernooi om de Copa America in 2015, 2016, 2019 en 2023.

Bovendien heeft Figueredo volgens de Zwitserse justitie onder valse voorwendselen het Amerikaans staatsburgerschap gekregen. De Uruguayaan zou medische documenten hebben vervalst, waardoor het leek alsof hij aan een vorm van dementie leed. Daardoor werd hij vrijgesteld van de verplichte Engelse taal- en inburgeringstest.

In beroep

Figueredo zit sinds zijn arrestatie in mei vast in een Zwitserse gevangenis. Hij heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit om hem uit te leveren.

In juli ging voormalig vice-FIFA-voorzitter Jeffrey Webb akkoord met uitlevering aan de VS. In totaal zijn er veertien mensen wegens corruptie aangeklaagd door de Amerikaanse justitie, zowel FIFA-functionarissen als marketingmensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl