SP-leider Roemer kon niet lachen nadat hij door andere partijen met zijn eigen plan om de oren was geslagen
NOS Nieuws

Onenigheid in Kamerdebat over koopkracht

Premier Rutte blijft erbij dat alle werkenden er in koopkracht op vooruit gaan en dat de koopkracht voor mensen met een uitkering of gepensioneerden op peil blijft.

Met name SP en GroenLinks benadrukten dat veel mensen er juist op achteruit gaan. Roemer vindt dat Rutte de koning in de Troonrede iets heeft laten zeggen wat niet klopt. Volgens de SP komt dat "in gewoon Nederlands over als een leugen".

Roemer: koopkracht in troonrede komt over als een leugen

Groepen

Maar Rutte benadrukte dat het bij "koopkrachtplaatjes" onmogelijk is om de effecten van maatregelen voor allerlei individuen precies in kaart te brengen. "We kijken naar groepen."

Ouderen als groep en mensen met een uitkering gaan er gemiddeld 0,2 procent op vooruit, zei de premier.

Procenten of centen

Rutte herhaalde dat het beeld van de koopkracht evenwichtig is. Roemer bestreed dat. Rutte gebruikte daarbij percentages, de SP-voorman vindt het reëler om te kijken naar werkelijke bedragen. Volgens Roemer leveren sociale minima in en krijgen de hoogste inkomensgroepen er duizenden euro's bij.

PvdA-leider Samsom hekelde een plan van de SP om de BTW met twee procent te verlagen. Hij wees erop dat een brood volgens dat voorstel 3 procent goedkoper wordt en een Porsche Panamera 2000 euro.

Prijs van een Porsche duizenden euro's lager door de SP?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl