Rutte bij het begin van het debat
NOS Nieuws

Rutte: simpele oplossingen asielprobleem bestaan niet

Premier Rutte wil het probleem van de vluchtelingen zowel op korte als op lange termijn in goede banen leiden. "Hier zijn geen simpele oplossingen", zei hij bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Volgens Rutte is het illusiepolitiek om te denken dat "met een pennestreek" oplossingen mogelijk zijn.

Nu nieuwe verkiezingen uitschrijven, zou de politiek vleugellam maken, reageerde hij op een oproep van de PVV om naar de kiezer te gaan.

Rutte reageert op vragen van Klaver over het vluchtelingenproblemen.

Droomwereld

Rutte nam afstand van termen as "asieltsunami", die PVV-voorman Wilders geregeld gebruikt. Rutte en Wilders verweten elkaar in een droomwereld te leven.

Rutte weet nog niet zeker of er volgende week een extra Europese top komt over de vluchtelingen, zoals bondskanselier Merkel heeft voorgesteld. Wel is er dinsdag een nieuwe bijeenkomst van de Europese bewindslieden van asiel.

Flater

Hij zou het "een enorme flater" vinden als de EU volgende week geen overeenstemming bereikt. En hij is er ook wel licht optimistisch over dat er in tegenstelling tot afgelopen maandag wel een akkoord komt over de verplichte verdeling van vluchtelingen over Europa.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra riep Rutte op afstand te nemen van Merkel. Volgens Zijlstra spreekt Merkel te veel uitnodigende woorden tegenover vluchtelingen en straalt ze te veel uit dat iedereen welkom is.

Maar Rutte neemt de suggestie van zijn partijgenoot niet over. "Niet omdat ik het wel of niet met hem eens ben, maar omdat het goed gebruik is in Europa dat regeringsleiders niet in het openbaar commentaar op elkaar leveren.

Eindstreep

De premier zei nog eens dat hij er vertrouwen in heeft dat zijn kabinet de eindstreep zal halen, maar dat het "uitzitten van de rit geen doel in zichzelf is".

Rutte herhaalde dat we positief over de economie kunnen zijn. "Er stonden nog nooit zo veel signalen op groen als deze dagen".

Werkloosheid

Maar net als op Prinsjesdag legde Rutte er de nadruk op dat te veel mensen geen baan hebben. Volgens hem moeten allerlei maatregelen, zoals het verlagen van de lasten, de werkloosheid verminderen.

Hij zei dat het nu om de uitvoering van de maatregelen gaat. "Het is belangrijk om de negatieve gevolgen van aanloopproblemen te beperken, zoals bij de pgb's.'

Rutte: kan niet tevreden zijn over werkloosheid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl