NOS Nieuws

Werkloosheid daalt niet meer

De werkloosheid is in augustus nauwelijks gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus waren 604.000 mensen werkloos, bijna net zoveel als in de maand juli. Dat komt neer op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Ook het aantal WW-uitkeringen blijft steken op 420.000, meldt het UWV.

"De reden voor het blijven steken van de werkloosheid is dat gewoon meer mensen op zoek zijn naar een baan omdat de economie aantrekt", zegt NOS economieredacteur André Meinema. "Daardoor neemt de beroepsbevolking toe, maar houdt het aantal nieuwe banen en vacatures geen gelijke tred met die grotere aanwas."

In mei, juni en juli daalde de werkloosheid nog gestaag, met gemiddeld 7000 per maand. Maar dat worden er wel minder. Gemiddeld waren er in juni tot en met augustus ruim 4000 werklozen per maand minder.

Druppel

Volgens het CBS neemt het aantal banen wel al bijna 1,5 jaar gestaag toe en zijn er vergeleken met vorig jaar 100.000 banen bij gekomen. Maar in 2012-2013 gingen er 150.000 banen verloren en dus 'mist' de arbeidsmarkt nog tienduizenden banen.

De hoge en maar traag dalende werkloosheid baart de politiek ook zorgen. Het kabinet probeert via een verlaging van de loonkosten voor werkgevers de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers, kassières en onderwijsassistenten, aan te zwengelen, maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat. Het levert minder dan 7000 banen op becijferde het CPB.

De werkloosheid in Nederland ijlt bij een crisis altijd na, maar nu langer dan in de omringende landen. De werkloosheidspiek lag in 2014, in omliggende landen in 2013. De afname van de werkloosheid ligt onder dat van eurogebied, alhoewel het percentage werkloosheid wel lager ligt.

Hakkelend

De trage daling is volgens het CPB toe te schrijven aan een aantal factoren. Het economisch herstel verloopt hakkelend. Er zijn opduikende zorgen en onzekerheden zoals China, de wereldhandel en de financiële markten. Daarnaast willen bedrijven ook eerst een duidelijk herstel van de vraag en dus de productie zien en gaan dan pas mensen aannemen.

Veel sectoren staan in de krimpstand, dus zijn er minder mensen nodig. Er zijn minder banen door de bezuinigingen in de thuiszorg, de verzorging, de kinderopvang en de overheid. De groei van het aantal banen moet vooral uit de marktsector komen. Meer mensen die een baan zoeken maakt de spoeling dun en ouderen moeten langer doorwerken.

Daarnaast is er het probleem van de aansluiting en opleiding waar sommige bedrijven tegen aanlopen.

Europees plan

Europees commissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit lanceerde vandaag een plan om de langdurige werkloosheid aan te pakken. In Europa zijn er 12 miljoen mensen die langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan, waarvan ruim 7 miljoen zelfs al meer dan twee jaar.

Werkzoekenden moeten allemaal geregistreerd worden bij een arbeidsbemiddelaar en binnen anderhalf jaar een plan van aanpak hebben. Verder moet er meer oog zijn voor kinderopvang en de kosten van woon-werkverkeer, om zo obstakels voor wie aan de slag kan weg te nemen.

Voor het werklozenplan is ten minste 10 miljard euro beschikbaar, omgerekend ruim 800 euro per persoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl