Obama tekent het besluit om Syrische rebellen te gaan trainen
NOS Nieuws

'Nog vier of vijf Syrische rebellen met Amerikaanse training over'

Er zijn momenteel nog maar zo'n "vier à vijf" Syrische rebellen actief die een Amerikaanse training hebben gehad. De Amerikaanse generaal Austin, die verantwoordelijk is voor de trainingen, zegt dat het resultaat tegenvalt.

Austin bracht gisteren verslag uit aan het Congres over de vorderingen van het trainingsprogramma. Volgens hem waren er in juli 54 rebellen getraind, maar vielen die vrij snel in handen van al-Nusra, een aan al-Qaida gelieerde groep.

De rebellen werden tijdens de eerste gevechten al vermoord of gevangen genomen, of sloegen op de vlucht. "Er is nog maar een handjevol over. We hebben het over vier à vijf."

Niet trots

De Congresleden waren onaangenaam verrast over de mededeling. Het was de bedoeling om 5400 rebellen in Syrische buurlanden te trainen om tegen Islamitische Staat te vechten. Voor het programma is 500 miljoen dollar uitgetrokken.

"Het programma is veel kleiner dan we hoopten", gaf een staatssecretaris van Defensie toe. "Hier zijn we niet trots op."

"We hadden gehoopt dat we hiermee een inheemse troepenmacht in Syrië zouden kunnen ontwikkelen, maar we hebben nog geen effect gezien op het slagveld", verzuchtte generaal Austin.

Onderzoek

Volgens het Pentagon worden er momenteel zo'n honderd nieuwe rebellen getraind. Het ministerie evalueert het programma om te kijken of er veranderingen nodig zijn.

Austin: "We hebben altijd rekening gehouden met tegenslagen. Het duurt nu langer om de zaken op orde te krijgen, maar dat is onvermijdelijk als we langdurige en positieve effecten willen bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl