NOS Nieuws

'Het leek alsof er elke seconde een vrachtwagen langskwam'

'Alles ging heen en weer'

"Het begon rustig, maar het ging steeds harder", zegt Roelof Admiraal uit Bedum in Groningen. Hij is in Valparaíso, in de buurt van Santiago. Daar was vannacht het epicentrum van de aardbeving, waarbij vannacht vijf mensen zijn omgekomen. Een miljoen mensen moesten hun huis uit.

De beving had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Veel sterker dan Admiraal dacht. "Er ging eigenlijk weinig om", zegt hij.

"Ik zat om 20.00 uur (01.00 uur Nederlandse tijd) te kletsen met mijn kamergenoot in het hostel. Hij was net aangekomen, ik was hier al vier dagen. En opeens zegt hij: 'Stop eens'."

"Het ging steeds harder. Op een gegeven moment hoor je de muren kraken en de ramen. Het leek net alsof er elke seconde een vrachtwagen langskwam. Het hield niet op."

Er was geen paniek. In Chili is men redelijk goed voorbereid op rampen.

Roelof Admiraal in een hostel in Valparaíso

Admiraal zegt dat hij van de medewerkers van het hostel naar een veilige ruimte moest gaan. "Tijdens het lopen ging alles heen en weer. Ik was eigenlijk meer bezig met het filmen met mijn smartphone, terwijl de leiding van het hostel duidelijk maakte dat we moesten opschieten. Toch was er geen paniek."

"Ze zijn hier goed voorbereid. Overal hangt op de deur informatie over wat je moet doen bij een ramp. Eigenlijk besefte ik niet dat de aardbeving zo sterk was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl