NOS Nieuws

Jonge internetcriminelen opgepakt in Amersfoort

De politie heeft in Amersfoort twee mannen van 18 en 22 aangehouden voor grootschalige internetcriminaliteit. De twee hebben tienduizenden computers wereldwijd een virus gestuurd.

Op zo'n 1500 pc's richtte het Coinvault-virus schade aan. Coinvault versleutelde de bestanden van de gebruikers, waardoor die er niet meer bij konden. Om weer toegang te krijgen, moesten ze 1 bitcoin (zo'n 200 euro) betalen. Dat werkte echt: de mannnen hadden er zelfs een speciale helpdesk voor opgezet.

Daarnaast verzamelde het virus e-mailadressen in Outlook, waardoor het zich verder kon verspreiden. Ook nam het screenshots van wat iemand op dat moment op zijn computer deed en probeerde Coinvault Bitcoin-wallets te plunderen.

Tip

De politie kwam de mannen op het spoor na een tip van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky. Ze verstuurden het virus via e-mail en het uitwisselingsprotocol BitTorrent. Hoeveel geld de twee in handen hebben gekregen, is niet bekendgemaakt.

De politie waarschuwt gebruikers om nooit te betalen bij dit soort praktijken. Vaak wordt de computer ook na betaling niet ontgrendeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl