Donald Trump en Jeb Bush
NOS Nieuws

Minder Trump, meer inhoud in tweede debat Republikeinen

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Republikeinse presidentskandidaten namen het afgelopen nacht opnieuw tegen elkaar op in het tweede Amerikaanse televisiedebat. Het toneel voor deze uitzending, verzorgd door CNN, was de Ronald Reagan Presidentiële Bibliotheek in Californië.

Waar het eerste debat, anderhalve maand geleden, nog werd gedomineerd door een reeks controversiële uitspraken van Donald Trump, kon de miljardair uit New York deze keer minder een stempel drukken.

De opzet van de uitzending voorzag in veel inhoudelijke discussies tussen de kandidaten onderling. En dat gebeurde dan ook.

Een van de stevigste uitwisselingen was over de aanpak van IS in Irak en Syrië. Marco Rubio viel daarbij president Obama aan op wat hij omschreef als zwak beleid: "De president zei dat hij een speldenprik zou uitdelen. Maar de Amerikaanse strijdkrachten zijn niet gebouwd om speldenprikken uit te delen. We moeten geen militaire acties autoriseren als we onze mannen en vrouwen niet in een positie brengen dat ze ook kunnen winnen. En daarom vertrouwt de bevolking deze president niet als opperbevelhebber." Groot applaus volgde.

Fiorina maakt indruk

Applaus was er ook veelvuldig voor Carly Fiorina, die na een succesvol eerste achterhoededebat in augustus nu meedeed met de top-11 op het hoofdpodium. Tijdens een discussie over de omstreden Iran-deal stelde de ex-topvrouw van Hewlett-Packard zich meteen presidentieel op: "Op mijn eerste dag in het Witte Huis zal ik twee telefoontjes plegen. Het eerste gaat naar mijn goede vriend premier Bibi Netanyahu, om hem te verzekeren dat we de staat Israël altijd blijven steunen. En het tweede telefoontje gaat naar de hoogste leider van Iran, om hem te vertellen dat de Verenigde Staten hen het leven zo lastig mogelijk zullen maken, zolang ze niet elke nucleaire faciliteit openstellen voor inspecties door onze mensen, op welk moment dan ook.

"Onvoldoende bewaakt"

Met haar scherpe opmerkingen, kennis van dossiers en duidelijke ideeën maakt de enige vrouw in het Republikeinse veld aanzienlijke indruk. Zo verklaarde ze waarom outsider-kandidaten zoals zij, Trump en Carson het goed doen in de peilingen: "Omdat 75 procent van de mensen de regering corrupt vindt. 82 procent van de mensen betreurt dat sommige kwesties al decennialang onopgelost zijn. Zoals het feit dat de grens al 25 jaar onvoldoende bewaakt wordt. Of dat 307.000 veteranen zijn overleden terwijl ze wachtten op gezondheidszorg. Dat gaat al zo lang fout, omdat niemand iets aan de politieke status-quo durft te doen. Weet je wat een echte leider doet? Die pakt de status-quo juist wel aan, vindt oplossingen en produceert resultaten. Dat doe ik al mijn hele leven."

Complimenten

Politieke deskundigen gaven ook gouverneur Chris Christie van New Jersey complimenten voor een aanzienlijk sterker debat dan de vorige keer. Die had dat zeer nodig, omdat hij in de peilingen onderaan de top-10 bungelt.

Minder enthousiasme leek er deze keer te zijn voor ex-chirurg Ben Carson, die in sommige kwesties geen duidelijk antwoord paraat leek te hebben. Carson stond tot vanavond op een stevige tweede plek in de peilingen. Ook gouverneur Scott Walker en John Kasich leken minder in de schijnwerpers te staan dan het vorige debat. Hoewel Kasich wel weer complimenten kreeg voor zijn weldoordachte antwoorden.

Bush in de aanval

Waren er dan helemaal geen relletjes rond Donald Trump? Zeker wel. Zo vroeg hij zich openlijk af waarom senator Rand Paul eigenlijk op het podium mocht staan, omdat hij slechts de steun heeft van 1 procent van de potentiële Republikeinse kiezers.

Ook werd Trump geconfronteerd met zijn opmerking dat Mexico vooral drugscriminelen en verkrachters de grens met Amerika overstuurt. Jeb Bush, van wie sommige experts zeiden dat hij tijdens het eerste debat te afwachtend en tam was geweest, koos deze keer de aanval. Hij eiste dat Trump excuses zou aanbieden aan zijn Mexicaanse echtgenote, die vanavond in het publiek zat. Trump weigerde, maar zei wel te hebben gehoord dat mevrouw Bush een hele prettige vrouw is.

Wat verder opviel deze avond was hoe weinig de kandidaten hun Democratische tegenstanders onder vuur namen. Slechts een paar kandidaten noemden Hillary Clinton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl