Agenten gebruiken traangas tegen vluchtelingen die door de barricade willen breken.
NOS Nieuws

Gewonden bij rellen langs de Hongaars-Servische grens

Bij de Hongaars-Servische grens zijn asielzoekers en politieagenten gewond geraakt, toen de vluchtelingen massaal probeerden Hongarije binnen te komen. De politie zette traangas en waterkanonnen in om de vluchtelingen uiteen te drijven.

Ook werden 29 vluchtelingen opgepakt, onder wie een "notoire terrorist", zeggen de autoriteiten in Boedapest.

Volgens Hongarije liepen twintig politieagenten verwondingen op, doordat vluchtelingen de politie bekogelden met stenen en flessen toen ze werden tegengehouden. Aan de andere kant van de grens raakten twee vluchtelingen ernstig gewond en moesten er zeker 200 behandeld worden voor snijwonden, builen en oogproblemen door traangas, heeft een Servische arts verklaard.

Grens dicht

Hongarije heeft na de gebeurtenissen vanmiddag besloten de grensovergang bij Röszke de komende dertig dagen dicht te houden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft geschokt gereageerd op het optreden van de Hongaarse politie, dat hij "onacceptabel" noemde. Hij benadrukte dat de vluchtelingen moeten worden behandeld met respect voor hun menselijke waardigheid.

Rellen aan Servisch-Hongaarse grens

Servisch protest

Volgens de Hongaarse politie waren de "agressieve immigranten" gewapend met stokken en ijzeren staven, maar de aanwezige pers kon dat niet bevestigen. Boedapest heeft Servië gevraagd om hard op te treden tegen de asielzoekers aan de grens.

Maar een Servische minister die de grensovergang kort na de rellen bezocht, heeft op de televisie "het felst mogelijke protest" aangetekend tegen de harde aanpak van de vluchtelingen door Hongarije. Hij heeft de vluchtelingen onderdak en verzorging aangeboden in een stadje nabij de grensovergang.

Servië heeft ook extra politie naar het grensgebied met Hongarije gestuurd, om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen op afstand blijven van het hek dat Hongarije tussen de twee landen heeft opgericht.

Maandag zijn in Hongarije nieuwe, zeer strenge immigratiewetten van kracht geworden. Vluchtelingen die het land illegaal binnenkomen, riskeren vijf jaar celstraf. Vandaag diende de eerste rechtszaak tegen een Irakees die Hongarije was binnengedrongen. De man werd direct over de grens gezet en mag een jaar lang niet terugkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl