Vluchtelingen trekken te voet verder na de grenssluiting in Hongarije
NOS Nieuws

Kroatië helpt vluchtelingen en waarschuwt voor mijnen

Smartphones, Twitter, Facebook en andere sociale media spelen een cruciale rol voor de vluchtelingen. Iedereen houdt elkaar op de hoogte waar de grensbewaking het strengst is, waar de clandestiene smokkelaarspaadjes lopen of waar je moet zijn voor een maaltijd en onderdak.

Nu de stroom vluchtelingen vanuit Servië afbuigt naar Kroatië, is er een extra reden om elkaar goed op de hoogte te houden. In Kroatië liggen nog duizenden landmijnen, een erfenis uit de burgeroorlog die begin jaren 90 op de Balkan woedde.

Volgens Balkan Insight, een organisatie voor onderzoekjournalistiek in Oost-Europa, liggen in Kroatië mijnenvelden verspreid over een gebied van 505 vierkante kilometer.

Risico’s

Niemand weet precies waar ze liggen. Verdachte gebieden zijn afgebakend, maar daarmee zijn lang niet alle risico’s bekend. Ook doordat door overstromingen veel mijnen op een heel andere plaats terecht zijn gekomen, dan waar ze ooit zijn neergelegd.

De vergeten mijnen liggen natuurlijk vooral in de grensgebieden. Dat zijn precies ook de gebieden waar de vluchtelingen lopen om, al dan niet illegaal, de grens over te steken.

Facebook

"Welcome to Croatia", staat er boven een Facebookpagina die een groep Kroaten heeft aangemaakt. Daarop wordt zo goed en zo kwaad als dat gaat, getoond waar je beter wel en niet kunt lopen.

Aangeraden wordt de gebaande paden te volgen, op de weg te blijven, een spoorlijn te volgen en absoluut niet in het open veld of door de bossen te lopen. Ook worden er boodschappen geplaatst van mensen die voedsel en onderdak aanbieden.

Dat veel Kroaten, en ook andere bewoners van de Balkan, op die manier willen tonen dat ze de vluchtelingen een warm hart toedragen, heeft alles te maken met dezelfde burgeroorlog waar die mijnen vandaan komen. Ook toen waren veel mensen op de vlucht voor geweld, dus ze weten hoe het voelt en hoe belangrijk steun van de lokale bevolking is.

Fatsoenlijk

Ook de Kroatische regering wil zijn visitekaartje afgeven, om te beginnen door het sturen van eenheden die de mijnen opsporen en weghalen. "We moeten dit fatsoenlijk regelen", zei premier Zoran Milanovic. De grens sluiten, zoals Hongarije heeft gedaan, noemt hij "gevaarlijk en star".

Milanovic vindt dat elke vluchteling die dat wil Kroatië binnen mag en zal worden opgevangen. En als ze door willen naar een volgend land, zal niemand ze tegenhouden. Via Slovenië kunnen ze naar Oostenrijk, dat de grenzen strenger controleert. "We moeten niet vergeten dat we het over mensen hebben", aldus Milanovic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl