NOS Nieuws

Grootste bierbrouwer ter wereld aast op nummer twee

De Braziliaans-Belgische bierreus Anheuser-Busch InBev heeft plannen om de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller over te nemen. Het gerucht zingt al meer dan een jaar rond, maar lijkt nu een stap dichterbij. AB InBev zegt in een persbericht dat het het SAB Miller benaderd heeft om te kijken naar een samengaan van de twee bedrijven, maar dat het niet zeker is dat dit ook resulteert in een bod of een overeenkomst.

SABMiller zegt dat AB InBev heeft laten weten dat het van plan is om een bod uit te brengen, maar dat er nog geen overnamebod of -bedrag op tafel ligt. "Er is geen zekerheid dat er ook een bod gedaan zal worden", zegt SABMiller in een persverklaring. "Maar elk bod wordt serieus bekeken."

Bieroorlog

Vorig jaar september ging ook al het verhaal dat AB InBev uit is op de overname van SABMiller en met banken in gesprek was over de financiering van een bod van 122 miljard dollar (110 miljard euro). Heineken was een paar dagen eerder door SABMiller benaderd, maar wees de avances resoluut af.

Biermarktkenners concludeerden dat SABMiller Heineken wilde overnemen om zo AB InBev van het lijf te houden. SABMiller ontkende op de vlucht te zijn. Na die hete septembermaand koelde de bieroorlog af.

Marktaandeel

AB InBev, met biermerken als Budweiser, Corona, Stella Artois, Hoegaarden en Leffe, is met lengte de grootste bierbrouwer met een marktaandeel van bijna 20 procent (2013). SABMiller heeft een marktaandeel van 10 procent met merken als Grolsch, Peroni, Urquell en Miller. Heineken is de nummer drie onder de bierbrouwers met ruim 9 procent van de markt. De Deense bierbrouwer Carlsberg met ruim 6 procent nummer vier.

De aandelenkoersen van de bierbrouwers schieten op de berichten omhoog. Het belaagde SABMiller staat rond de middag 20 procent hoger, belager AB InBev 8 procent. Ook Heineken wordt meegezogen in de bierroes en noteert een koerswinst van 5 procent.

Heineken

Een woordvoerder van Heineken wil niet veel zeggen over de flirt tussen de twee concurrenten. "We hebben de berichten gezien. Net als de rest van de industrie wachten we af wat er gaat gebeuren."

Volgens analist Robert Jan Vos kunnen ook Carlsberg en Heineken profiteren van de overname. Om aan de eisen te voldoen van de mededingingsautoriteiten zal de nieuwe supercombinatie wellicht onderdelen moeten afstoten. "Ook gaat het nieuwe bedrijf mogelijk met de stofkam door de portefeuille en vallen er onderdelen vrij om op te kopen", zegt Vos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl