De 18-jarige Tim van Rijthoven maakt komend weekeinde zijn debuut in de Davis Cup
NOS Sport

Tennistiener Van Rijthoven tussen de grote jongens

Hij is achttien jaar en heeft net de overstap van junioren naar senioren gemaakt. Maar nu al behoort Tim van Rijthoven tot de Nederlandse Davis Cup-selectie die komend weekend aantreedt tegen het Zwitserland van Roger Federer en Stan Wawrinka. Spelen doet hij waarschijnlijk niet. Van Rijthoven moet in Genève vooral veel indrukken opdoen voor later.

Volgens bondscoach Jan Siemerink is Van Rijthoven een man voor de toekomst van het Davis Cup-team. "Dit is een uitgelezen kans voor hem om een week mee te maken. De stap van de junioren naar de senioren is heel groot. Het is een andere wereld waar veel bij komt kijken. Al die ervaring heeft hij nodig. Daar bouwen we aan."

Van Rijthoven speelde vorig jaar de juniorentoernooien van alle grandslams. Op Wimbledon haalde hij de kwartfinales. Dit jaar kampte hij met een elleboogblessure die hem negen maanden aan de kant hield. Vorige week speelde de Roosendaler zijn eerste toernooi. "Dat was een nationaal ranglijsttoernooi. Ik heb meteen gewonnen. Dus dat is een goede comeback."

Potentie

'Tiener Tim' moest zich wel even in de arm knijpen toen hij uitnodiging voor het Davis Cup-team kreeg. “Ik ga daar zonder verwachtingen heen. Ik zie het als een trainingsweek om ervaring op te doen.”

Volgens Paul Haarhuis is dat ook nodig om de stap van junior naar senior wat soepeler te kunnen maken. Talent alleen is niet genoeg om het op het hoogste niveau te redden. Er komt veel meer bij kijken. “In potentie zie ik in hem wel een speler die kan doorgroeien naar een Davis Cup-speler."

"Het zal moeten blijken hoe hij straks omgaat met alleen maar reizen, alleen maar tennissen", zegt Haarhuis. "Hoe houdt zijn lichaam dat? Hoe vind je het om 45 weken per jaar op een hotelkamer te zitten, terwijl je vriendjes een leuk sociaal leven hebben? Daar moet je allemaal mee om zien te gaan. En je verliest elke week wedstrijden. Dat is frustrerend.”

Trainen met De Bakker

In Almere staat Van Rijthoven op de trainingsbaan met Thiemo de Bakker. Onder het toeziend oog van trainer Haarhuis en captain Siemerink lijkt hij aanvankelijk goed mee te kunnen met de ervaren De Bakker. De zoon van twee tenniscoaches kreeg de sport met de paplepel ingegoten. “Hij heeft goede slagen. Forehand, backhand, service”, zegt Haarhuis. “Hij kan goed mee in de rally met Thiemo, terwijl Thiemo erg goed staat te spelen, op hoog tempo.”

De Bakker houdt zich bepaald niet in tijdens de training. De komst van jong talent motiveert ook hem. “Ik wil toch wel even laten zien dat ik de betere speler ben en dat ik de baas ben op de baan. Het is voor ons beiden goed.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl