Minister Dijsselbloem presenteerde de Miljoenenota gisteren met Prinsjesdag
NOS Nieuws

Dijsselbloem: genoeg te halen voor oppositie

Minister Dijsselbloem hoopt dat er tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen misschien toch nog een brede coalitie komt, die met het kabinet wil praten over een verdergaande belastingherziening. Dat zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

In het voorjaar mislukte het overleg met oppositiepartijen over een nieuw belastingplan. Daardoor kon het kabinet 'slechts' 5 miljard lastenverlichting aankondigen. "Wij hadden graag een grotere belastingherziening gezien", zei hij op de radio. "Wij hadden die 5 miljard willen gebruiken als vliegwiel om een operatie van 15 miljard in gang te zetten. Maar dat vergt brede steun in de Kamer."

Speelveld

Volgens de minister is er nu te weinig overeenstemming. "Sommigen zijn voor vergroening, anderen zijn daartegen. Sommigen zijn voor een btw-verhoging, anderen willen juist een btw-verlaging. En dan zie je het hele speelveld uit elkaar vallen."

Hij hoopt dat er in het debat van vandaag en morgen toch nog een brede coalitie ontstaat. "Ik heb voorstellen gehoord van D66 dat ze misschien toch iets willen, misschien dat anderen zich daarbij aansluiten."

Binnenzak

Overigens zei de minister van Financiën dat hij geen geld in de binnenzak heeft om nog allerlei extra dingen te bekostigen. "Alleen maar roepen: de bezuinigingen zijn slecht en er moet meer geld naar X, Y en Z, dat gaat natuurlijk niet werken." Hij vindt dat de oppositie moet aangeven hoe aanpassingen van de Prinsjesdagplannen moeten worden betaald.

Maar dat betekent volgens hem niet dat er de komende dagen niets meer te halen valt voor de Kamer. "Je kunt als politiek andere keuzes maken. Als er bijvoorbeeld een Kamermeerderheid is die vindt dat die 5 miljard anders moet worden besteed, dan is dat natuurlijk denkbaar. Wij zullen als kabinet wel zeer verdedigen dat het zo moet worden ingezet dat het effect heeft op de arbeidsmarkt en dan vooral op de onderkant van die arbeidsmarkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl