Minister Dijsselbloem presenteerde de Miljoenenota gisteren met Prinsjesdag
NOS Nieuws

Vluchtelingen en lastenverlichting zullen debat domineren

In de Tweede Kamer begint vandaag, de dag na Prinsjesdag, een van de belangrijkste politieke debatten van het jaar: de Algemene Politieke Beschouwingen. Tijdens de beschouwingen wordt gedebatteerd over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid van het komend jaar.

Waarschijnlijk zullen twee grote onderwerpen het debat domineren: de geplande lastenverlichting en de aanpak van de vluchtelingencrisis. Op Prinsjesdag reageerden de meeste oppositiepartijen kritisch op de plannen. Ze vonden onder meer dat het kabinet meer werk moest maken van de vluchtelingenproblematiek.

Opschortverzoek

PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat hij vlak voor het debat een verzoek indient om de Algemene Politieke Beschouwingen op te schorten en het debat helemaal over de vluchtelingen te laten gaan.

Dat verzoek zal het niet halen, maar de vluchtelingenstroom zal wel degelijk een belangrijk onderwerp zijn, zei verslaggever Ron Fresen in het NOS Achtuurjournaal gisteren.

"Naast die lastenverlichting van vijf miljard natuurlijk. En vergeet een ding niet: het zijn mooie plannen van het kabinet, maar ze hebben de steun nog niet helemaal binnen. Ze hebben andere partijen nog nodig, en die willen toch nog wat aan de plannen wijzigen en dat gaan we de komende dagen zien", zei Fresen.

Ron Fresen: kabinet heeft de steun van oppositie nog niet binnen

Tijdens de beschouwingen vorig jaar kon het kabinet nog rekenen op de steun van de drie zogeheten constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, waardoor ook een meerderheid in de Eerste Kamer verzekerd was. Nu moet de regering ook die partijen weten te overtuigen van het nut en de noodzaak van het beleid voor komend jaar, al hebben zij samen dan nog steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn vanaf 10.25 uur te volgen op NPO 1, NPO Politiek en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl