De koninklijke familie op het balkon van Paleis Noordeinde
NOS Nieuws

Prinsjesdag 2015: in vijf stappen door de dag

Prinsjesdag 2015 was regenachtig, maar wel met een boodschap die zonniger is dan de afgelopen jaren. De Troonrede en Miljoenennota zijn altijd goed voor een stortvloed aan nieuws. Daarom een overzicht van een dag Den Haag in vijf stappen, van Miljoenennota tot hoedjes en van het koffertje tot de Koets:

1. Miljoenennota: ontworsteld aan de crisis

De meesten van ons gaan erop vooruit, is de strekking van de Miljoenennota. De boodschap van minister Dijsselbloem van Financiën is dan ook: "Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis."

Door de nieuwe kabinetsplannen stijgt de gemiddelde koopkracht. Het Nibud, dat de plannen heeft doorgerekend, zegt dat er sinds 2008 niet zoveel huishoudens hun koopkracht zagen stijgen als nu. Vooral stellen met kinderen en twee werkende partners gaan er met 3 tot 4 procent flink op vooruit. Bereken hier hoeveel jouw huishouden erop vooruit gaat.

De boodschap is niet voor iedereen positief, want mensen met een aanvullend pensioen van 2000 euro of meer gaan er zelfs op achteruit. Dat komt omdat ze meer moeten betalen aan de inkomensafhankelijke zorgpremie. Een overzicht van de belangrijkste kabinetsplannen vind je hier.

  • ANP
    Minister Dijsselbloem van Financiën met het koffertje onderweg naar de Tweede Kamer
  • ANP
    Heel voorzichtig worden de rijksbegroting en de miljoenennota uit het koffertje gehaald
  • ANP
    Als eerbetoon gebruikte Dijsselbloem het originele koffertje dat zijn verre voorganger Piet Lieftinck gebruikte op Prinsjesdag 1946
  • Hollandse Hoogte
    Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft de Miljoenennota aan de tweede kamer aangeboden
  • Hollandse Hoogte
    Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg met de miljoenennota

2. Historisch koffertje

De Miljoenennota werd dit jaar door minister Dijsselbloem meegenomen in een museumstuk uit het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Het is het eerste koffertje dat ooit werd gebruikt bij Prinsjesdag: dat van minister Piet Lieftinck in 1946. Hij wilde de rijksbegroting en Miljoenennota in stijl aan de Kamer aanbieden, maar het mocht niet te veel kosten. Het koffertje werd destijds door een ambtenaar van Financiën voor een paar gulden op de kop getikt.

3. Troonrede: instroom van vluchtelingen beperken

De Troonrede van koning Willem-Alexander begon positief over het herstel van de Nederlandse economie. Met een kanttekening, want het is nog geen tijd om achterover te leunen. "De werkloosheid is nog te hoog. Het aantal banen neemt weliswaar toe, maar te veel mensen kunnen nog geen werk vinden", zei de koning.

Verder benoemde hij de instroom van vluchtelingen. Europa moet die beperken en beter verdelen over de lidstaten. "De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding. De huidige situatie creëert spanningen in Europa", zei hij. "Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten."

Ook zei Willem-Alexander dat de dreiging van radicalisering en terroristische aanslagen in Europa de samenleving onder druk zet. "Hierdoor komt niet alleen de veiligheid van mensen in het geding, het is ook een voedingsbodem voor onderling wantrouwen", zei hij. "Het is cruciaal dat we ons tegen deze dreiging wapenen."

  • Novum RegioFoto
    Het publiek wacht vol spanning op de komst van het koningspaar
  • ANP
    Dames in Scheveningse klederdracht wachten langs de route van de Gouden Koets
  • ANP
    Belangstellenden uit Staphorst voor de Ridderzaal
  • Hollandse Hoogte
    Deze meiden stonden al vroeg op het Binnenhof
  • Hollandse Hoogte
    Jongens in klederdracht kunnen niet wachten tot de Gouden Koets langskomt

4. Organza japon en een blauwe bril

Wat dit jaar niet uitlekte was het ontwerp van de jurk van koningin Máxima. Die was voor het eerst te zien toen de koningin samen met koning Willem-Alexander naar buiten kwam om in de Gouden Koets te stappen. Ze droeg een handbeschilderde zijden organza japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau, die ook de jurk ontwierp die Maxima aanhad bij de inhuldiging in 2013.

Bij de vaste folklore van Prinsjesdag horen ook de bijzondere hoeden die worden gedragen door de genodigden. Maar dit jaar vielen ook de jurken op, zoals die van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik. Zij droeg een jurk die is gemaakt van oude NS-treinbankjes en conducteursuniformen.

Ook minister Bussemaker van Onderwijs droeg een originele outfit. Haar jurk was geprint door een 3D-printer van de TU Eindhoven. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren gebruikte haar jurk om een statement te maken tegen TTIP; een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten. Thieme wil hiermee laten zien dat het akkoord gevaren voor het milieu en dierenwelzijn meebrengt.

De vrouw van PVV'er Dion Graus koos voor een heel ander soort hoofdbedekking. Zij liet haar hoed thuis en koos voor een grote bril met blauw glas.

  • ANP
    Dion Graus en zijn vrouw Joyce
  • Hollandse Hoogte
    Marianne Thieme (PvdD) maakt met haar jurk een statement tegen TTIP, het geplande vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS
  • Hollandse Hoogte
    De hoedenparade
  • Hollandse Hoogte
    Prins Constantijn en prinses Laurentien komen aan bij de Ridderzaal
  • ANP
    De outfit van minister Bussemaker is ontworpen door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven
  • ANP
    Bussemaker draagt bij haar outfit 3D-schoenen

5. Gouden Koets jaren uit de running

De Gouden Koets was vandaag voorlopig voor het laatst te zien. De koets wordt sinds 1903 ingezet op Prinsjesdag en moet worden gerestaureerd. Koning Willem-Alexander zal de komende jaren de Glazen Koets gebruiken.

De Gouden Koets is vaker niet gebruikt tijdens Prinsjesdag. Blij slecht weer werd soms ook de Glazen Koets ingezet, uit angst dat de Gouden Koets zou beschadigen. En de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog koos koningin Wilhelmina uit soberheid voor een auto.

Sinds de inhuldiging van koningin Juliana in 1948, werd de Gouden Koets weer ieder jaar ingezet. Behalve in 1974, omdat er toen op Prinsjesdag een gijzeling gaande was in de Franse ambassade. Toen werd het passender gevonden om auto's te gebruiken.

En na de balkonscène van deze Prinsjesdag verdwijnt de Gouden Koets voor een paar jaar uit beeld, om daarna weer als nieuw terug te keren.

De Gouden Koets rijdt voorlopig voor het laatst weg bij Paleis Noordeinde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl