Het logo van Apple
NOS Nieuws

'9 miljard euro voor Apple door belastingregels EU'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Apple heeft alleen al aan de iPhone de afgelopen vijf jaar in Europese landen 9 miljard euro extra verdiend, door te schuiven met geld tussen dochterbedrijven in verschillende landen, en daardoor veel belasting te ontwijken. Dat schrijft het Duitse blad Die Zeit op basis van eigen berekeningen.

In Europa mogen landen zelf bepalen hoeveel belasting bedrijven moeten betalen. Daardoor verschillen de belastingtarieven in bijvoorbeeld Ierland, Nederland, Duitsland en Frankrijk flink. De laatste twee landen hanteren een veel hoger tarief.

De Ierse-strategie

Om zo min mogelijk belasting te betalen, maakt Apple gebruik van het double Irish-arrangement, een constructie die mede door de computer- en smartphonegigant is bedacht. Bedrijven hebben daarin minimaal twee dochterondernemingen. De eerste, gevestigd in Ierland, ontvangt het geld. Dat wordt vervolgens doorgesluisd naar het tweede dochterbedrijf in een ander land dat daar alleen fiscaal geregistreerd staat, ook weleen postbusbedrijf of brievenbusfirma.

Omdat Ierland geen belasting heft op inkomsten van dochterbedrijven buiten Iers grondgebied profiteert Apple daar dus enorm van.

Verandering

De laatste jaren is op deze vorm van belastingont steeds meer kritiek. Ierland heeft vorig jaar een wet aangenomen waardoor het ook voor bedrijven die al bestaan - zoals Apple - vanaf 2020 niet meer mogelijk is om zo te werken. De Ierse regering krijgt inmiddels steun uit Brussel. Ook daar klinkt de kritiek dat bedrijven zich gewoon aan de belastingregels moeten houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl