NOS Nieuws

Ouderen en zorgbehoevenden teleurgesteld over koopkracht

De koopkracht van ouderen blijft volgend jaar achter bij die van andere inwoners en daar zijn de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG teleurgesteld over.

"De vijf miljard aan lastenverlichting landt vrijwel niet bij ouderen. De koopkracht van veel AOW'ers blijft volgend jaar in de min", zeggen ze. "De aangekondigde koopkrachtreparatie door het kabinet is dus niet geslaagd."

'Spaarder gedupeerd'

De ouderenorganisaties hebben het Nibud extra koopkrachtberekeningen laten maken voor ouderen. Daaruit blijkt dat ouderen met een hoog vermogen er fors op achteruit kunnen gaan, omdat ze meer belasting gaan betalen en hun recht op een zorg- of huurtoeslag kunnen verliezen.

Ouderen hebben tot dit jaar een hoger heffingsvrij vermogen dan anderen. Dat is de zogeheten ouderentoeslag. Maar die verdwijnt volgend jaar en daardoor gaan ze meer vermogensbelasting betalen.

Door die ouderentoeslag hadden ze ook bij een hoger vermogen nog recht op zorg- of huurtoeslag. Maar dat gaat dus ook veranderen.

Het recht op zorgtoeslag verdwijnt volgend jaar bij een vermogen tussen ongeveer 100.000 en 120.000 euro. Datzelfde geldt voor het recht op huurtoeslag bij een vermogen tussen de 20.000 en 35.000 euro. Daardoor gaat iemand met zo'n vermogen, een klein pensioen van 5000 euro per jaar en een huur van 500 euro er 9 procent in koopkracht op achteruit.

'Mensen met beperking gedupeerd'

Mensen met een beperking, die veel zorg nodig hebben, profiteren niet mee van de aantrekkende economie. Dat zegt Ieder(in), de belangenorganisatie van mensen met een chronische ziekte of beperking.

En doordat gemeenten nu verantwoordelijk zijn voor de zorg voor mensen met een beperking wordt de koopkracht ook sterk beïnvloed door iemands woonplaats. "In 2016 beknibbelen gemeenten verder op huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding", zegt Ieder(in). "Mensen gaan er fors op achteruit als ze de pech hebben in de verkeerde gemeente te wonen. De conclusie is dat de gedecentraliseerde zorg nog niet werkt."

Volgens Ieder(in) gaan werkenden met een beperking er tussen de 2,9 procent en 11,1 procent in koopkracht op achteruit. Uitkeringsgerechtigden met een beperking moeten 2,3 en 12,5 procent inleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl