Voor de 100.000ste keer redde de reddingsbrigade vandaag een boot
NOS Nieuws

Mijlpaal voor KNRM: 100.000 opvarenden gered

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de 100.000ste opvarende gered. Op het IJsselmeer in de buurt van Enkhuizen kwam vanochtend een huurjacht met zes Duitse opvarenden in de problemen doordat een touw in de schroef kwam. De KNRM heeft het jacht naar de haven gesleept.

Bijzondere gebeurtenis

"Het is voor de KNRM een bijzondere gebeurtenis. Het herinnert ons aan heel veel bijzondere reddingen waarbij we in de laatste jaren vooral voor de watersport in actie komen. In de eeuwen daarvoor was het vooral voor de beroepsvaart", zegt een woordvoerder.

De KNRM werd in 1824 opgericht. De organisatie heeft altijd gedraaid op vrijwilligers.

Moed

In het begin werden de reddingen nog met roeiboten verricht. Tegenwoordig worden er snelle lichte reddingsboten gebruikt en zijn de vrijwilligers uitgerust met overlevingspakken en de modernste apparatuur. "Wat niet is veranderd is de moed die ervoor nodig is om bij windkracht 12 de zee op te gaan om mensen te redden", vertelt de KNRM-woordvoerder.

Het zal niet weer 191 jaar duren voor er een nieuwe mijlpaal wordt bereikt. "Het gaat een stuk sneller door de toename van de watersport. In de laatste tien jaar zijn 25.000 mensen gered". Het duurde dan ook niet lang voordat de KNRM opnieuw moest uitvaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl