Eerder deze maand protesteerden 5000 boeren in Brussel voor extra steunmaatregelen.
NOS Nieuws

Brussel steunt Nederlandse boeren met 30 miljoen

De Europese Commissie heeft 30 miljoen euro uitgetrokken voor de Nederlandse boeren. Nederland mag het geld zelf verdelen en het kan voor de varkens- als de zuivelsector worden gebruikt. Het bedrag is afkomstig uit het door Brussel beloofde steunpakket van 500 miljoen euro aan Europese boeren.

Vooral varkensboeren kwamen in de problemen na een terugloop van de vraag. De Russische boycot tegen Europese landbouwproducten heeft de situatie verergerd.

Mooi resultaat

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vindt dat er een mooi resultaat is bereikt voor Nederlandse varkens- en zuivelboeren. Dijksma benadrukt overigens wel dat er een structurele verandering nodig is "die ervoor zorgt dat de grillen van de markt kunnen worden weerstaan".

Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), is blij met het steunpakket. "Het is het op drie na hoogste bedrag van de 28 lidstaten. Staatssecretaris Dijksma heeft ons inziens het maximale eruit gehaald en is haar belofte om voor ons te knokken, nagekomen."

Vervolgstappen

LTO-voorman Albert Jan Maat is iets minder enthousiast. "De 30 miljoen is minimaal omdat we 135 miljoen betaald hebben aan superheffing. We vinden de stappen op het gebied van mededinging een eerste goede stap, maar verwachten en eisen wel dat de Europese Commissie hier verder op inzet. Daarnaast moet de focus van de Commissie liggen op export buiten de EU."

De inzet van het kabinet moet volgens Maat liggen op het bereiken van een gelijke behandeling voor boeren en tuinders in de EU. Op dit moment heeft Nederland bijvoorbeeld de hoogste keuringskosten van Europa. Het is ook uniek in Europa dat boeren deze kosten zelf betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl