Vluchtelingen wachten bij de grens met Hongarije op vervoer verder Oostenrijk in
NOS Nieuws

Recordaantal vluchtelingen naar Oostenrijk

Het aantal vluchtelingen dat Oostenrijk binnenkomt, heeft gisteren een record bereikt. Zo'n 20.000 vluchtelingen bereikten het land, zegt een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De woordvoerder verwacht dat er vandaag weer grote aantallen vluchtelingen naar Oostenrijk komen. Aan het eind van de ochtend waren het er al 1520.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat Oostenrijk de vluchtelingen niet registreert. "We bieden alleen humanitaire hulp. Onderdak, voedsel en medische verzorging. We nemen geen vingerafdrukken af. Pas als ze zelf asiel vragen, gaan we kijken of ze al ergens ander geregistreerd zijn."

Volgens Europese akkoorden zijn landen alleen verplicht vluchtelingen te registreren als ze een asielaanvraag doen, zegt de woordvoerder. "En daar kunnen we ze niet toe dwingen. Mensen kunnen verder reizen naar de grens, en dan is het aan Duitsland wat ze met ze doen."

Duitsland

Veel vluchtelingen willen naar Wenen, om van daar met de trein naar Duitsland te gaan. Gisteren liep een deel van hen opnieuw over de snelwegen naar de hoofdstad. Eerder werden zij ook met bussen vervoerd.

Vanmiddag praat de Duitse bondskanselier Merkel met haar Oostenrijkse collega Faymann over het vluchtelingenprobleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl