Leider Kim Jong-un inspecteert een elektriciteitscentrale in aanbouw
NOS Nieuws

Kernreactoren Noord-Korea volledig in gebruik

Noord-Korea heeft verklaard dat het alle kernreactoren in het land heeft opgeknapt en herstart. Ook het belangrijkste nucleaire complex van het land, de kernreactor van Yongbyon, is weer volledig in gebruik genomen.

De installaties van plutonium en hoogverrijkt uranium voor het opwekken van kernenergie zijn "herschikt, veranderd of aangepast". Noord-Korea wil meer en betere atoomwapens maken.

De directeur van het Noord-Koreaanse atoomenergie-instituut AEI zei tegen het staatspersbureau KCNA dat het land volledig voorbereid is om op elk moment met kernwapens te reageren op Amerikaanse vijandigheden.

Hulp

De kernreactor van Yongbyon werd in 2007 gesloten na een overeenkomst met vijf landen, waaronder de VS en China, in ruil voor onder meer economische hulp. Mogelijk hoopt het straatarme Noord-Korea met de aankondiging van vandaag opnieuw hulp af te dwingen.

Noord-Korea kondigde in april 2013 aan het complex weer te openen. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) meldde enkele maanden later dat de kernreactor waarschijnlijk weer in gebruik was genomen, wat uit satellietbeelden zou blijken. Maar de nucleaire waakhond van de VN kon dat toen nog niet met zekerheid zeggen.

Akkoord

Twee weken geleden sloten Noord- en Zuid-Korea nog een akkoord, na een periode van oplopende spanningen. Kim Jong-un sprak toen van een mijlpaal die beide landen op het spoor van verzoening en vertrouwen zette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl