NOS Nieuws

PostNL rekende te hoge tarieven aan concurrenten

PostNL heeft twee kleinere postbedrijven te hoge tarieven in rekening gebracht. De Rotterdamse rechtbank heeft een uitspraak van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hierover bekrachtigd.

PostNL is als grootste speler op de markt verplicht om post voor kleinere concurrenten af te handelen. Het bedrijf verhoogde de tarieven per 1 januari met 10 eurocent per poststuk als er twee afzenders op vermeld stonden. De postbedrijven die de stukken bij PostNL aanleverden, zetten namelijk behalve de afzender ook een eigen stempel op de post. Volgens het postbedrijf maakte dit de verwerking complexer en dus duurder.

Terugdraaien

Postvervoerbedrijven IP en VSP stapten daarop naar de ACM. Die kwam in mei van dit jaar al tot de conclusie dat de verhoging van het tarief niet was toegestaan. De Rotterdamse rechtbank heeft de ACM nu in het gelijk gesteld dat PostNL dit niet mag doen. De zaak komt nu pas naar buiten omdat deze tot nu toe onder de rechter was.

De ACM heeft PostNL opgedragen om de tariefsverhoging terug te draaien. Doet het bedrijf dit niet, dan moet het een boete van 200.000 euro per dag betalen met als maximum 2 miljoen euro.

PostNL gaat de tarieven nu weer verlagen, laat een woordvoerder weten. Het bedrijf maakt nog wel bezwaar tegen de uitspraak bij de ACM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl