NOS Voetbal

Amerikaanse minister verwacht meer aanklachten in FIFA-zaak

'Onderzoek naar FIFA is uitgebreid'

De Amerikaanse autoriteiten hebben het onderzoek naar corruptie in het voetbal uitgebreid. Minister van Justitie Loretta Lynch verwacht dat er meer aanklachten zullen volgen in de zaak rond wereldvoetbalbond FIFA.

"Wat ik kan zeggen is dat het onderzoek in volle gang is en zelfs is uitgebreid sinds mei", zei Lynch tijdens een persconferentie met de Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber. "Op basis van de samenwerking met de Zwitserse autoriteiten en nieuw bewijs, verwachten we nieuwe aanklachten tegen individuen en organisaties."

11 terabytes aan informatie

De Zwitserse aanklager Lauber gaf aan dat er in het kader van het FIFA-onderzoek beslag is gelegd op eigendommen en flats in de Zwitserse Alpen. Zijn onderzoeksteam heeft inmiddels elf terabyte aan data verzameld: "Tot dusver, zou ik bijna willen zeggen.''

"Dit onderzoek gaat absoluut langer duren dan de spreekwoordelijke negentig minuten", zei Lauber. "We zitten nog niet eens in de buurt van het rustsignaal."

Met het oog op het lopende onderzoek wilde Lauber geen verdachten bij naam noemen. Het is daardoor nog niet duidelijk of er een onderzoek wordt ingesteld naar FIFA-preses Sepp Blatter. Een van de journalisten vroeg aan minister Lynch of Blatter arrestatie riskeert als hij reist naar landen die een uitleveringsverdrag met de VS hebben. "Ik kan u niet helpen met de reisplannen van de heer Blatter", was haar korte antwoord.

Televisiecontract

Lauber gaf wel aan dat hij kennis heeft genomen van het dubieuze televisiecontract dat de SRF afgelopen weekeinde openbaarde. Volgens de Zwitserse omroep verkocht FIFA-voorzitter Sepp Blatter televisierechten ver onder de marktwaarde aan zijn voormalige mede-bestuurslid Jack Warner.

De FIFA heeft zondagavond een verklaring voor het contract gegeven aan de Zwitserse justitie, zo verklaarde Lauber. Hij wilde verder niet op de zaak ingaan.

Cliffhanger

NOS-redacteur Edwin Schoon volgt de FIFA op de voet en maakt de balans na de persconferentie op. "Het is een soort cliffhanger", zegt hij. "Heel concreet wordt het allemaal niet. Wat wel opvalt is de duidelijke scheiding tussen het Zwitserse en Amerikaanse onderzoek. Zo waren de Amerikanen in de race voor het WK 2022, dat uiteindelijk naar Qatar is gegaan. Daar willen ze niet mee geassocieerd worden en dus wordt dat onderzocht door de Zwitsers."

Wat Schoon verder opvalt, is de toon van minister Lynch. "Bij de arrestaties in mei was ze heel fel over de FIFA en sprak ze over een maffiaorganisatie. Vandaag zei ze dat iedereen die binnen die bond voor hervormingen is, op steun kan rekenen. Maar individuen die verkeerde deals hebben gesloten en hun gedrag niet willen veranderen, gaan ze keihard aanpakken."

Spelletje

Dat klinkt als het belonen van klikspanen. Schoon: "Het is heel goed mogelijk dat dit voor de goede verstaander een uitnodiging is om te komen met belastbare informatie. Zo werken Amerikanen wel vaker."

Grote vraag is wat het onderzoek op korte termijn voor gevolgen heeft, met het oog op de presidentsstrijd in februari volgend jaar. UEFA-voorzitter Michel Platini is de voornaamste kandidaat om Blatter op de volgen. Maar het onderzoek kan ook gevolgen voor hem hebben. "Platini zou zich wel achter zijn oren moeten gaan krabben over zijn gedrag bij de toewijzing van het WK naar Qatar. Het wordt een spelletje van wie de ander erbij lapt", aldus Schoon.

'Handtekening Blatter onder dubieuze contracten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl