Rudolph H, derde van links, tijdens een eerdere zitting
NOS Nieuws

'Jihad? Daar heb ik geen mening over'

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

"Jihad? Ik heb me er niet echt in verdiept, dus kan ik mijn mening er niet over geven. Het is een gevaarlijk onderwerp, dat bewijst dit proces wel." Wat de rechter ook probeert, verdachte Rudolph H. zegt op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in het jihadproces in Amsterdam niets dat zijn zaak zou kunnen schaden.

Rudolp H., alias Abu Sahayb of Abu Saíed, is een van de verdachten in het grote proces tegen tien jihadverdachten. Hun wordt opruiing, haatzaaien, ronselen en lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd. In tegenstelling tot de andere verdachten in de zaak wordt Rudolph H. niet beschuldigd van ronselen.

Bij demonstraties van extremistische moslims in de Haagse Schilderswijk was de roodharige bekeerling een opvallende verschijning. Via YouTube, Twitter, Facebook, radiozender Ghurabaa en de website De Ware Religie verspreidde hij boodschappen die volgens het Openbaar Ministerie opruiend zijn.

Journalistieke talenten

Rustig en weloverwogen kiest Rudolph H. zijn woorden tijdens de zitting. De verdachte heeft alle tijd gehad om zich voor te bereiden, want hij zit al ruim een jaar vast op de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij heeft een lijvig stuk geschreven met commentaar, uitleg en informatie over zijn dossier. 'Mijn boek', noemt hij het zelf. De rechter heeft het met belangstelling gelezen, zegt hij. "Het is goed geschreven en u heeft zonder twijfel journalistieke talenten", zegt de rechter.

Zijn persoonlijke geschiedenis komt aan bod. Zoon van gescheiden ouders, opgevoed door moeder. Zijn vader is rechter. Hij kwam in aanraking met de islam door het lezen van een boek van Kadr Abdollah, voor zijn boekenlijst in 4 gymnasium. "Als je vreugde haalt uit religie dan wil je daar meer van. Dat bereik ik door orthodoxer te zijn. Dus daar komt mijn orthodoxie vandaan."

Iedereen is gelijk en vrij om te kiezen wat hij wil, kreeg hij thuis te horen. Maar toen hij voor de islam koos, bleek die vrijheid minder dan gedacht. Hij stuitte op tegenwerking en negatieve reacties.

Opkrassen

Een aantal Arabische termen wordt besproken. De rechter vraagt en Rudolph H. legt uit. Maar beladen begrippen, daar doet hij geen uitspraak over. "Ik ben tegen Assad, hij heeft zijn legitimiteit verloren en moet opkrassen. Maar of het strijden tegen Assad wel of niet legitieme jihad is, daar heb ik geen mening over. Ik neem geen blad voor de mond, maar ik ga geen mening geven als ik geen mening heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl